skip to Main Content
Burundissa Ei Ole varaa Radiointiin
Kuva: Hanna Morris / Unsplash

Burundissa ei ole varaa radiointiin

Kun Burundissa ei ole rahaa Toivoa naisille -ohjelmien lähettämiseen, rukousryhmissä luetaan ohjelmien käsikirjoituksia ja keskustellaan niissä käsitellyistä aiheista.

Pieni Burundin tasavalta sijaitsee Itä-Afrikan suurten järvien alueella. Se on yksi maailman köyhimmistä maista.

Burundi on mukana kansainvälisessä Toivoa naisille -rukousliikkeessä. Sen kulmakiviä ovat kerran kuussa ilmestyvä rukouskalenteri ja radio-ohjelmat. Ohjelmissa on jokin käytännön teema kuten lastenhoito, terveys, parisuhde tai ystävyys. Lisäksi ohjelmissa on osuus, joka tuo mukaan hengellisen näkökulman.

Burundin Toivoa naisille -koordinaattori Rachel Muhorakeye kertoo, että naisilla on kova halu kuunnella radio-ohjelmia.

– Tallensimme ohjelmia CD-levyille, mutta valitettavasti rukousryhmillä ei ole käytettävissään radioita, joissa levyjä voisi soittaa.

Matkarahaakin rukoillaan

Burundissa on 13 Toivoa naisille -rukousryhmää, ja kolmen kuukauden aikana jaettiin 464 kirundinkielistä rukouskalenteria. Kirundi on ranskan ohella maan virallinen kieli.

Suomessa toimii noin sata Toivoa naisille -rukousryhmää ja rukouskalentereita jaetaan noin 1500. Suomessa työn taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Burundissa rukousryhmät kokoontuvat viikoittain. Vapaaehtoinen työntekijä vierailee ryhmissä parin viikon välein tai vähintään kerran kuussa.

– Rukousaiheenamme on sekin, että saisimme rahaa vapaaehtoisen työntekijän bussimatkoihin. Turvallisuustilanne on parantunut. Tämä helpottaa liikkumista, Muhorakeye sanoo.

Rohkaisua ryhmissä

Burundilaisista yli 90 prosenttia on kristittyjä. Heistä valtaosa on katolilaisia, noin 62 prosenttia. Rukousryhmissä käy eri kirkkokuntien jäseniä.

– Naiset kertovat omia aiheitaan ja rohkaistuvat toistensa rukousvastauksista, Muhorakeye kertoo.

Eräs rukoilija sanoo Toivoa naisille -ryhmän vahvistavan, kun hän tuntee itsensä alakuloiseksi.

– Minulla on neljä poikaa. He asuvat edelleen kotona eivätkä tule toimeen keskenään. Rukoilen, että he saisivat kukin oman viljelypalstan ja muuttaisivat pois kotona.

Maatalous on Burundin pääelinkeino. Lähes puolet väestöstä saa toimeentulonsa maataloudesta. Asukkaita on noin yhdeksän miljoonaa.

Suhteet rukousaiheina

Muhorakeye sanoo, että usein naisten omat rukousaiheet liittyvät parisuhteeseen. Osa naisista on naimisissa, osa eronneita tai avoliitossa. Perheväkivalta ja noituus ovat läsnä.

– Muistamme kaikkia rukousaiheita ja kiitämme siitä, että naiset ovat saaneet kokea Jumalan rakkautta kärsimyksen keskellä.

Poikalapsen saaminen on Burundissa edelleen monelle miehelle tärkeää. Yksi rukousryhmän jäsen kertoo synnyttäneensä avioliittonsa alussa neljä tytärtä. Kun poikaa ei kuulunut, mies lähetti vaimonsa takaisin tämän vanhempien luokse ja otti toisen vaimon, mutta liitto ei kestänyt.

– Mies haki minut takaisin ja synnytin kaksospojat. Myös toinen vaimo sai tytön. Sain vielä neljä poikaa. Nyt meillä on 11 lasta. Kiitän lapsista ja uskosta Jeesukseen, mutta elämme äärimmäisessä köyhyydessä. Meillä ei ole tarpeeksi tuloja perheen elättämiseen ja koulumaksujen maksamiseen.

TWR Women of Hope

Back To Top