skip to Main Content
”Haluan Antaa äänen Ihmiskaupan Uhreille”
Kati Lücke juoksee vuosittain maratonin. Nyt tavoitteena oli omien rajojen kokeilun lisäksi ihmiskaupan uhrien auttaminen. Kuva: Liisa Heinänen

”Haluan antaa äänen ihmiskaupan uhreille”

Jalanjälkeni johtavat aina naiskysymyksiin. Se on minulle sydämen asia lähetystyössä ja Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan työssä.

Näin sanoo tuusulalainen Kati Lücke, jonka maratonmatkan askeleet kulkivat Tampere maratonilla elokuun viimeisenä lauantaina aivan kirjaimellisesti ihmiskaupan uhrien hyväksi. Hän keräsi hyväntekeväisyysjuoksullaan varoja Kätketyt aarteet -työlle.

– Haluan tehdä näkyväksi ja antaa äänen naisille, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi tai ovat muuten seksuaalisen hyväksikäytön särkemiä, Lücke sanoo.

Hän on itse seurannut esimerkiksi pitkien matkojen ultrajuoksijoita, jotka ovat juosseet monenlaisten asioiden hyväksi kuten parisuhdeväkivaltaa vastaan.

– Se on tapa saada näkyvyyttä. Asian ydin ei ole oma kamppailu vaan kaikki mitä siihen liittyy, opetus.

Kuunnelmien tuotanto eteenee

Kansainvälinen Kätketyt aarteet -työ auttaa prostituoituja, jotka ovat usein ihmiskaupan uhreja. Apuvälineenä on kuuntelulaitteelle ladattava kymmenosainen kuunnelmasarja. Todellisuuteen pohjautuvat jaksot käsittelevät asioita, joita naiset joutuvat kokemaan. Samalla kerrotaan mahdollisuudesta pysyvään muutokseen.

Kuunnelmasarjan bulgarian- ja unkarinkieliset versiot ovat olleet käytössä jo jonkin aikaa. Venäjänkielinen kuunnelmasarja valmistui kesäkuussa ja tšekinkielistä kuunnelmasarjaa tuotetaan parhaillaan. Kansainvälisestä tuotannosta vastaa maailman suurin medialähetysjärjestö TWR, jonka yhteistyökumppanina Suomessa on Sansa. Sansa tukee tuotantoa taloudellisesti.

Myös ylöjärveläinen Katariina Heikkilä juoksi Tampereella Kätketyille aarteille. Hän tuli puolimaratonilla ikäsarjansa kolmenneksi ajalla 2,12.

Lähetys saa liikkeelle

Lücke sanoo, että maraton on hänelle yksinäinen tutkimusmatka itseen.

– Vaivun sisäiseen maailmaan, jossa tarkailen mieleni liikkeitä.

Tampereella oli toisin, kun Lücke oli Heikkilän tavoin mukana lähetysjärjestöjen yhteisessä Run for Missions -juoksuhaasteessa. Run for Missions -paidan puki päälleen 44 juoksijaa. Kun muut juoksutapahtumat otetaan huomioon, lähetyksen hyväksi juoksijoita on tänä vuonna 60.

Joukko on kasvanut nopeasti. Kun juoksuhaaste esitettiin ensi kerran vuosi sitten, mukana oli toistakymmentä juoksijaa.

Tampereella juostiin Sansan lisäksi Lähetysyhdistys Kylväjän, Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen ja Suomen Lähetysseuran kohteiden hyväksi. Paikalla oli myös kannustajia Run for Missions -viireineen.

– Tuntui kivalta saada paita ja tuntea olevansa osa porukkaa, jonka sama asia sai liikkeelle, Lücke sanoo.

Pirkkalan seurakunnan maratonviestijoukkue oli mukana jo viime vuonna. Kohdekin oli sama: orijankieliset Toivoa naisille -radio-ohjelmat Intiassa. Valinta oli luonteva, sillä seurakunnan kolme Toivoa naisille -rukousryhmää kerää varoja samaan kohteeseen.

Back To Top