skip to Main Content
Narkomaanien Auttaja Sai Kutsun Toivoa Naisille -työhön
Hana Melinscak toimii vapaaehtoisena Toivoa naisille -työssä Kroatiassa. Kuva: Eeva Vähäsarja

Narkomaanien auttaja sai kutsun Toivoa naisille -työhön

Kroatialaisen Hana Melinscakin tulo mukaan Toivoa naisille -työhön työtä koordinoivan Lidija Edelinskin työpariksi on ihmeellinen. Koko Melinscakin tarina on ihmeellinen. Se alkoi huonosti. Tie vei huumeriippuvuuteen ja vankilaan. Vaikeiden vaiheiden jälkeen hänestä tuli narkomaanien auttaja. Neljä vuotta sitten Jumala kutsui hänet Toivoa naisille -työhön, joka oli silloin vielä nimeltään Hanna-työtä.

– Istuin kirkossa omissa ajatuksissani, kun pappi sanoi, että meillä on joku kertomassa Hanna-työstä. Havahduin, koska nimeni mainittiin. Kuuntelin ja aloin itkeä. Kun Lidija lopetti, menin toivottamaan hänelle Jumalan siunausta. Hän kertoi tekevänsä työtä yksin ja tarvitsevansa apua. Siitä kaikki alkoi, hän kertoo.

Hän viittaa Jeesuksen sanoihin Johanneksen evankeliumin 15. luvussa: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.”

Heroiini koukutti heti

Hana Melinscak kertoo olevansa onnellisesti naimisissa.

– Se on ihme, sillä en halunnut naimisiin. Vihasin miehiä sen takia, mitä minulle oli tapahtunut lapsena. Ensimmäinen poikaystäväni käytti minua hyväkseen. En uskonut avioliittoon enkä pitänyt lapsista. En halunnut kenenkään omistavan minua, hän kertoo.

Nyt hänellä on miehensä kanssa viisi lasta.

– Sekin on ihme, että olen elossa ja minulla on hyvä elämä, vaikka olin huumeriippuvainen.

Hana Melinscak alkoi käyttää huumeita 15-vuotiaana. Kroatiassa oli silloin sota.

– Elimme vailla tulevaisuuden toivoa. Heroiini tuli markkinoille kuin hurrikaani. Lyhyessä ajassa monet alkoivat käyttää sitä. En edes ymmärtänyt tulleeni heti riippuvaiseksi.

Hän yritti olla ilman heroiinia muutaman päivän käytön jälkeen, mutta tunsi itsensä sairaaksi. Päätä ja luita särki, oli flunssainen olo.

– Kerroin huumekauppiaalle, että olen sairas. Hän vastasi, että olen riippuvainen. Kielsin sen. Sanoin olevani viihdekäyttäjä. Hän pyysi minua kokeilemaan, pystynkö olemaan ilman. Jos en pysty, olen riippuvainen. Siitä hetkestä alkoi elämäni alamäki, Melinscak kuvaa.

Vieroitushoitoon Espanjaan

Hän kertoo tehneensä samaa kuin muutkin heroiiniriippuvaiset: valehdelleensa, varastaneensa ja myyneensä aineita. Poliisi otti hänet kiinni, kun hän oli 19-vuotias. Hän joutui vankilaan, mutta pääsi vapaaksi kahden päivän päästä. Hänen paperinsa olivat kadonneet eikä häntä vastaan voitu nostaa syytettä.

– Painoin 40 kiloa. Äitini sanoi, että kuolen ellen lähde vieroitushoitoon. Kroatiassa ei ollut hoitoa tarjolla, joten äiti lähetti minut Espanjaan vieroituskeskukseen.

Paikka oli kristillinen, vaikka Melinscak ei tiennytkään sitä. Hän ihmetteli sitä, että työntekijät kohtelivat häntä eri tavalla kuin muut. He olivat kärsivällisiä, rakastavia ja halusivat auttaa.

– He puhuivat Jeesuksesta. Ajattelin, että he haluavat aivopestä minut. Päätin, että en ole niin tyhmä. He veivät minut kirkkoon. Jotain yliluonnollista tapahtui. Pyhä Henki täytti elämäni ja antoi katumuksen lahjan. Aloin itkeä. Otin Jeesuksen vastaan, hän kertoo.

Huumetta äidinmaidossa

Kahdeksan kuukauden kuluttua hän tunsi olevansa kunnossa ja päätti palata kotiin. Vaikka hän uskoi, että Jeesus on olemassa ja ainoa Jumala, usko ei tuntunut sopivan elämään.

– Olin mielestäni liian nuori antamaan elämäni hänelle. Tapasin baarissa nykyisen mieheni, joka käytti huumeita. Kolmessa päivässä olin taas koukussa ja kolmen kuukauden kuluttua raskaana.

Kaikki nuoren naisen ympärillä pitivät aborttia ainoana mahdollisuutena. Hän oli itse samaa mieltä. Kuinka huumeriippuvainen voisi tulla äidiksi? Hän ei edes pitänyt lapsista. Hän varasi ajan keskeytykseen.

– Odotin lapsen isää baarissa. Olimme menossa raskauden keskeytykseen. Silloin Jumala tuli luokseni. Hän sanoi, että olen tehnyt kaikki synnit, mutta en ole vielä tappanut. Kysyin, kuinka kaksi narkomaania voi huolehtia vauvasta. Sain vastauksen, että meillä ei ole ongelmia lapsen kanssa, jos annamme vauvan hänelle.

Melinscak olisi ollut valmis pitämään lapsen yksin, mutta mies halusi luottaa Jumalaan ja pysyä rinnalla. Kun vauva syntyi, se oli oudon rauhallinen.

– Tajusin, että se saa rintamaidosta huumetta. Lopetin imettämisen. Lapsi kärsi vieroitusoireita, mutta en uskaltanut ottaa yhteyttä mihinkään. Pelkäsin, että lapsi otetaan minulta pois.

Nika tulee kreikan sanasta voitto

Vauva selvisi. Nyt 19-vuotias nuori nainen sai nimekseen Nika. Nimi tulee kreikan kielen sanasta nike, voitto.

– Hänen takiaan lähdimme yhdessä uudelleen Espanjaan huumevieroitukseen. Olimme siellä kolme vuotta. Jumala kosketti sydämiämme ja halusimme palvella häntä narkomaanien parissa.

Pariskunta teki työtä Serbiassa, Kroatiassa, Espanjassa ja Ranskassa 15 vuoden ajan. Kun vanhimmat lapset tulivat teini-ikään, perhe palasi Kroatiaan ja perusti yrityksen. Sitten tuli kutsu Toivoa naisille -työhön.

– Lidija kertoi olevansa yksin ja tarvitsevansa apua. Annoin numeroni ja sanoin, että voin ehkä olla avuksi. Olin taas raskaana enkä osannut luvata paljon, mutta Jumala oli kutsunut minut. Me emme valinneet häntä, hän valitsi meidät. Saamme siunauksen palvellessamme häntä.

Back To Top