skip to Main Content
Neuvostovallan Hajottua äiti Ja Sisko Löysivät Uskon Ensin
Toivoa naisille -radio-ohjelmia voi kuunnella Keski-Aasiassa kuudella kielellä: kazakki, kirgiisi, tadžikki, uzbekki, karakalpakia ja Keski-Aasian venäjä.

Neuvostovallan hajottua äiti ja sisko löysivät uskon ensin

Vaikka Keski-Aasian maat olivat pitkään neuvostotasavaltoja, islam ja shamanismi olivat mukana elämässä kommunismin rinnalla.

– Äitini neuvoi minua rukoilemaan suurta voimaa, Jumalaa. Opin, että on suuri voima, joka tietää kaiken ja näkee minut, kertoo yksi Keski-Aasian Toivoa naisille -työn työntekijöistä. Turvallisuussyistä hänen nimeään ei voi julkaista.

Hän sanoo, että neuvostoajassa oli hyvääkin, mutta huonona puolena oli kulttuuriin tullut runsas alkoholin käyttö.

– Monet ovat alkoholiriippuvaisia. Isäni oli tehdastyöläinen. Rakastin häntä, mutta hän joi paljon. Muistan lapsuudestani hänen juomisensa.

Laulut kummeksuttivat

Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Jo vuotta aikaisemmin naisen kotikylään muutti perhe, joka rukoili kylän puolesta. Kesti noin viisi vuotta, ennen kuin kylään syntyi kristillinen kirkko.

– Minusta tuli kristitty vuonna 1993. Olin opiskelemassa muualla. Kerran kun tulin käymään kotona, äitini ja siskoni lauloivat kummallisia lauluja. Olin ihan ymmälläni, nainen kertoo.

Äiti ja sisar pyysivät häntä kristittyjen tapaamiseen.

– En muista, mitä siellä puhuttiin enkä ymmärtänyt, mitä sanottiin. Kun minulta kysyttiin, haluanko ottaa Jeesuksen vastaan, sanoin kyllä.

Hän kertoo etsineensä ja tutkineensa tämän jälkeen kaksi vuotta ennen kuin alkoi ymmärtää kristilllistä uskoa.

– Nyt uskon ja miehenikin uskoo. Hän palvelee Jumalaa kirkossa.

Pariskunnalla on kolme lasta.

Vuosikymmen työtä

Naista pyydettiin kymmenen vuotta sitten mukaan tekemään Toivoa naisille -ohjelmia. Ohjelmat ovat osa kansainvälisen Medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa järjestön yhteistyökumppani on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

– Kiitän Jumalaa mahdollisuudesta olla mukana. Haluan olla hyödyllinen hänelle.

Suomalaiset tukevat Toivoa naisille -ohjelmien lähettämistä Keski-Aasiassa. Alueella on ollut myös Toivoa naisille -rukousryhmiä kymmenen vuoden ajan. Ryhmissä käytetään Toivoa naisille -rukouskalenteria, jossa on lyhyt rukous maailman naisten puolesta jokaiselle kuukauden päivälle. Saman rukouksen rukoilee noin 66 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa käytetään kalenteria, ja rukousryhmiä on noin sata.

Uskonnon vapaus ja vapaus olla kristitty vaihtelee Keski-Aasian maissa, joita ovat Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Kristittyjä voidaan pitää pettureina, kun he ovat hylänneet isien uskon, islamin. Kirsittyjen kokemuksen mukaan ennakkoluulot yleensä vähenevät, kun joku tutustuu kristittyyn henkilökohtaisesti.

Nainen kertoo, että hänen maassaan tilanne on melko hyvä.

– Meillä on avoimet ovet ja voimme palvella Jumalaa.

Kuva: Larm Rmah/Unsplash

Back To Top