skip to Main Content
Tansaniassa Tehdään Työtä Tyttöjen Ympärileikkauksen Ja Kotiväkivallan Kitkemiseksi
Tansaniassa naisverkosto taistelee tyttöjen ympärileikkausta vastaan. Kuva: Ruth Mbennah/TWR.

Tansaniassa tehdään työtä tyttöjen ympärileikkauksen ja kotiväkivallan kitkemiseksi

Tansaniassa Maran alueella naiset joutuvat edelleen haitallisten kulttuurikäytäntöjen uhreiksi. 10−15-vuotiaat tytöt ympärileikataan, vaikka maan laki kieltää silpomisen. Yksi suurimmista syistä on se, että ympärileikattuja naisia kunnioitetaan yhteisössään. Toimenpide tehdään myös siksi, että perheet pelkäävät saavansa kirouksen ylleen, mikäli ympärileikkausta ei tehdä. Lisäksi miehet ottavat mieluummin vaimokseen naisen, joka on ympärileikattu.

Erityisesti isät haluavat tällä toimenpiteellä suojella tyttäriään liiallisen seksuaalisuuden heräämiseltä ennen avioliittoa. Todellisuudessa tyttöjen sukuelimet tuhotaan niin pahoin, että myös heidän tulevaisuuden mahdollisuutensa saada lapsiakin on uhattuna. Lisävaikuttimena on 5−10 dollarin maksu, jonka perhe saa jokaisesta ympärileikatusta tytöstä.

Surullinen traditio

Esimerkiksi Kurya -heimossa yhteisön johtajat pitävät yllä tätä traditiota, ja sillä on myös uhrimerkitys. Tiettyjen perheiden tyttäret valitaan ympärileikattaviksi ja heidät viedään vuorille tai metsiin valmistautumaan tapahtumaan. Jos tyttö menehtyy ympärileikkauksen seurauksena, perhe ei saa surra eikä haudata lastaan, koska uskotaan, että tytön menehtyminen on kirous. Perheen elämän täytyy siis jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut.

TWR:n kouluttaja Ruth Mbennah ja Tansanian Toivoa naisille -työn koordinaattori Joyce Malima kiertävät Maran alueella aktivoimassa naisia, että he pelastaisivat tytöt, joita ollaan pakottamassa ympärileikkaukseen. Nämä naiset menevät paikkoihin, joissa ympärileikkauksia tehdään ja auttavat tyttöjä pakoon erityiseen turvataloon.

Turvataloon pelastettuja tyttöjä. Kuva: Ruth Mbennah/TWR.

Yhteistyötä

Tansanian Toivoa naisille -työ toimii läheisesti muiden kristillisten järjestöjen kanssa. Näistä yksi on Tansanian Leskien Järjestö TAWIA. TWR ja TAWIA järjestivät 16 päivän kampanjan kotiväkivaltaa vastaan Maasai -alueella. Työntekijät tavoittivat useita nuoria leskiä, jotka oli naitettu vanhoille miehille, jotka sittemmin olivat kuolleet. Maasai -kulttuurin mukaan he eivät voi enää mennä uudelleen naimisiin, mikä tekee heidän elämästään vaikeaa.

Nuoria Maasai-leskiä. Kuva Ruth Mbennah/TWR.

Dodoma Dad -kampanja

Syyskuussa kansallisessa naistyön konferenssissa aloitettiin kampanja kotiväkivaltaa vastaan. Pastori John Wambura, joka kuuluu Kurya -heimoon, kouluttaa miehiä uudenlaiseen ajatteluun suhteessaan vaimoihinsa.

Sadan opiskelijan ryhmä, joka oli lukenut Facebookista pastori Wamburan kirjoituksia ”hyvästä isästä”, halusi kuulla lisää siitä. He järjestivät tapaamisen ja kutsuivat pastorin puhumaan heille aiheesta. Nämä opiskelijat tekivät päätöksen olla hyviä isiä ja vastustaa kotiväkivaltaa. Eräs nuori isä sanoi, että hän ei halua toimia samoin kuin hänen oma isänsä oli toiminut hänen äitiään kohtaan.

Marraskuussa pastori Wambura puhui Mennoniittikirkon konferenssissa naisille ja nuorille ympärileikkauksesta ja kotiväkivallasta. Hän puhui Jumalan sanan voimasta muuttaa elämä ja ihmisten käyttäytyminen myös näissä vakavissa ongelmissa.

Pastori Wambura opettaa. Kuva: Ruth Mbennah/TWR.

Kantava raamatunjae työssä kohti muutosta on ollut Esterin kirjasta: ”Kuinka minä jaksaisin katsella kansaani kohtaavaa onnettomuutta, kuinka jaksaisin nähdä sukukuntani tuhon?”

Lähde: TWR/Ruth Mbennah/Raportti marraskuu 2018

Back To Top