skip to Main Content
Toivoa Naisille -työstä Löytyi Oma Paikka
Jaana Rantala on kokenut, että hänen ei tarvitse olla vahva ja rohkea voidakseen olla yksi Toivoa naisille -rukoilijoista. Kuva: Liisa Heinänen.

Toivoa naisille -työstä löytyi oma paikka

Espoolainen Jaana Rantala tunsi saaneensa vastauksen vuosia jatkuneeseen rukoukseen, kun hän kuunteli viime syksynä Espoonlahden kirkossa Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan lähetin Eeva Vähäsarjan kertovan Toivoa naisille -työstä.

– Tunsin löytäneeni paikkani. Voin tulla yhteen naisten kanssa ja rukoilla tyttöjen ja naisten puolesta maailmanlaajuisesti.

Tilanne on edennyt vähän yli puolessa vuodessa niin nopeasti, että Rantala vetää jo omaa Toivoa naisille -piiriä.

– Aloitin helmikuussa Toivoa naisille -rukouspiirin Laaksolahden kappelissa Espoossa. Se kokoontuu joka toinen tiistai kello 18.15. Liitymme kansainväliseen rukousketjuun, jossa tuhannet naiset rukoilevat samojen asioiden puolesta. Saamme myös kohdata toisiamme ja tulla kuulluksi iloinemme ja suruinemme.

Vuosien valmistelu

Vaikka piiri vaikuttaa syntyneen vauhdikkaasti, Rantala kertoo pitkästä valmisteluajasta. Hän koki vuosia sitten pyhiinvaellustamatkalla Israelissa Jumalan puhutelleen häntä Luukkaan evankeliumin sanoin: ”Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen.”

– Aloin rukoilla ihmisiä Jumalan työhön. Sitten sanat alkoivat puhutella uudella tavalla: entä minä, minullekin olisi paikka Jumalan työssä.

Jo tätä ennen hän oli tuntenut kesken työpäivän rukoillessaan, että Jeesus kutsuu häntä pitämän huolta lampaistaan.

– Sydämessäni olivat naiset. Kävin hetken aikaa Lahdessa ja Tampereella pitämässä rukous- ja raamattupiiriä naisille. Kokoontumiset eivät jatkuneet pitkään. Jatkoin rukoilemista: mihin minun pitäisi mennä ja mitä tehdä?

Halu kohdata ja tukea

Jaana Rantala hakeutui Kauniaisiin Suomen Raamattuopiston tarjoamaan sielunhoitokoulutukseen. Hän halusi oppia kohtaamaan naisia ja tukemaan heitä.

– Olen ollut uskossa lapsesta saakka. Olen tottunut rukoilemaan läheisten puolesta jo pikkutyttönä. Se on ollut tärkeä osa elämääni. Jumala on antanut minulle herkän mielen. Aistin ihmisten hätää, vaikka toinen ei kertoisikaan minulle asioistaan.

Rantala kertoo käyneensä Pia Rendicin tilaisuudessa, jossa hän kertoi tehtävästään auttaa ihmiskaupan uhreja ihmisarvoiseen elämään ja Jumalan parantavaan tuntemiseen.

– Luin myös hänen kirjansa ja ajattelin, että tuohon en pystyisi. Hän on ihmiskaupan uhrien auttamisen ytimessä ja näkee ja kohtaa vaikeita asioita.

Kirja pohjusti asiaa

Jaana Rantala kertoo seuranneensa vuosien aikana seurakunnan lehdestä ilmoituksia Hanna-piirin kokoontumisista. Toivoa naisille -työ oli aiemmin nimeltään Hanna-työtä.

– Mietin silloin, että mitähän Hanna-työ oikein on ja mitähän piirissä tehdään.

Kesällä hänen käteensä osui Suomen Raamattuopiston alepöydällä kirja Kun toivo voittaa. Senkin takakannessa mainittiin Hanna-työ.

– Ajattelin, että tämä kirja on ostettava. Samalla ihmettelin, kuinka Hanna-työ nousee jatkuvasti eteeni.

Rantala otti kirjan mukaan lomamatkalle Kroatiaan.

– Luin sen muutamassa illassa. Kirja on Toivoa naisille -työn perustajan Marli Spiekerin kuvaus työn syntymisestä. Kirja puhutteli ja teki minuun suuren vaikutuksen.

”Taas tämä Hanna-työ”

Palattuaan hän näki ilmoituksen Espoonlahden tilaisuudesta.

– Ajattelin, että taas tämä Hanna-työ. Tähän tilaisuuteen pitää mennä. Kun Eeva Vähäsarja puhui tilaisuudessa Toivoa naisille -työstä, tunsin että tässä se on, tästä löytäisin oman paikkani. Minun ei tarvitse olla vahva ja rohkea voidakseni olla yksi Toivoa naisille -rukoilijoista.

Toivoa naisille -työ on tiedon lisäämistä maailman naisten tilanteesta ja rukoilemista tyttöjen ja naisten puolesta. Käytössä on rukouskalenteri, joka käännetään yli sadalle kielelle. Noin 63 000 ihmistä eri puolilla maailmaan rukoilee kullekin päivälle annetun rukouksen. Suomessa toimii noin sata rukousryhmää, ja kalenterilla on yli 1800 tilaajaa.

Vapaaehtoiseksi

Eeva Vähäsarja on miehensä Jari Vähäsarjan kanssa Itävallassa medialähetystyössä. Eeva Vähäsarja on Toivoa naisille -työn Euroopan, Lähi-idän, Keski-Aasian ja Pohjois-Afrikan koordinaattori. Työ on kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa taustajärjestönä on Sansa.

Työhön liittyvät myös radio-ohjelmat, joissa käsitellään naisen arkea ja kerrotaan Jumalasta, joka voi auttaa ja armahtaa. Ohjelmia ei lähetetä Suomessa, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä kymmenellä kielellä.

Vähäsarjan kutsusta Rantala lähti viime syksynä Nokialla pidetylle Toivoa naisille -leirille.

– Leirin ilmapiiri, sisarellinen rakkaus ja yhteys uivat suoraan sydämeeni. Tunsin olevani oikeassa paikassa. Kun leirillä kerrottiin Sansan järjestämästä koulutuksesta vapaaehtoisille, ilmoittauduin mukaan, Jaana Rantala kertoo.

Ennen oman piirin perustamista Rantala alkoi käydä Espoon Auroran kappelissa kokoontuvassa Toivoa naisille -ryhmässä. Hän käy siellä edelleen joka toinen torstai.

– Heti ensimmäisellä kerralla tunsin rakkauden ja yhteenkuuluvuuden ilmapiirin, vaikka kaikki olivat minulle vieraita ihmisiä. Se oli tosi koskettavaa, hän sanoo.

Back To Top