skip to Main Content

Kätketyt aarteet

Seksiperäinen ihmiskauppa ja Kätketyt aarteet -hanke

YK:n huume- ja rikostoimisto arvioi, että maailmanlaajuisessa ihmiskaupassa myydään vuosittain noin 2,45 miljoonaa ihmistä. Arviolta 97 prosenttia naisista kaupataan seksiperäisessä ihmiskaupassa. EU:ssa seksiperäisen ihmiskaupan uhreja on arvioitu olevan ”useita satoja tuhansia”, joista noin 79 prosenttia on naisia.

Länsi- ja Keski-Euroopassa 61 prosenttia seksiperäisen ihmiskaupan uhreista on kotoisin Euroopan maista, kuten Romaniasta, Venäjältä ja Bulgariasta. Viime vuosina taloudellisten syiden takia Unkarista ja Tsekin tasavallasta kotoisin olevien naisten määrä on kasvanut.

Rikollista toimintaa

Ihmiskauppa on yksi kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista toimintamuodoista maailmanlaajuisesti. Suomi on ihmiskaupan valtavirroista syrjässä, mutta ilmiö koskettaa myös meitä. Suomen arvioidaan olevan kauttakulkumaa vuosittain jopa sadoille ihmiskaupan uhreille, ja osalle myös kohdemaa. Poliisin suorittaman tutkinnan ja internetissä julkaistujen prostituutioilmoitusten perusteella on havaittu, että Suomen prostituutiomarkkinoilla on entistä enemmän Itä-Euroopan maista ja Pohjois-Afrikasta olevia henkilöitä.

Ihmiskaupan muotona seksiperäinen ihmiskauppa on maailmanlaajuinen ongelma. Rikollisen luonteensa lisäksi sen aiheuttamat ihmisoikeusloukkaukset, inhimillinen kärsimys ja yhteisölliset haittavaikutukset ovat kiistattomat.

Todenmukaisia tarinoita

Kätketyt aarteet -hanke (Hidden Treasures) on työmuoto, jonka avulla TWR (Trans World Radio), European Freedom Networks ja Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa tekevät yhteistyötä prostituution parissa työskentelevien naisten auttamiseksi. Heistä useat ovat ihmiskaupan uhreja. Työn tarkoituksena on tehdä heidät näkyviksi, kohdata ja ohjata avun piiriin. Työtä tehdään naisten perusoikeuksien turvaamiseksi, terveyden vahvistamiseksi, sosiaalisen tilanteen parantamiseksi ja hengellisten tarpeiden hoitamiseksi.

Kätketyt aarteet -hanketta varten on luotu 10-osainen kuuntelulaitteille ladattava kuunnelmasarja. Kuunnelmat perustuvat prostituoituina työskennelleiden todenmukaisiin tarinoihin. Jaksoissa puhutaan prostituoitujen kohtaamista asioista, kuten valheellisesta rakkaudesta, hyväksikäytöstä, harhakuvitelmien menetyksestä ja peloista. Mukana on yksi jakso Raamatusta.

Viesti muutosvoimasta

Vertaiskokemusten kautta kuunnelmia kuunteleva prostituoituna työskentelevä saa kuulla vahvan viestin Jumalan parantavasta rakkaudesta ja elämää muuttavasta voimasta. Kuulijalle kerrotaan, että hän on Jumalan silmissä ”kätketty aarre” ja välitetään toivoa Kristuksessa.

Ohjelmat on tuotettu englanniksi ja useilla Itä-Euroopan kielillä. Ohjelmaa voidaan käyttää myös koulutusmateriaalina ihmiskaupan uhreja auttavissa järjestöissä ja ennaltaehkäisevässä työssä.Kuulin ensimmäisen kerran seksiperäisestä ihmiskaupasta, kun olin Thaimaassa puhumassa pappien puolisoille järjestetyssä konferenssissa. Illalla teimme kierroksen Bankokin yössä. Meidät vietiin punaisten lyhtyjen alueelle ja saimme tutustua työhön, jossa haluttiin auttaa bordelleissa ja strippausklubeilla työskenteleviä tyttöjä ja naisia. Olin ällistynyt näkemästäni.
Ihmiskaupan vastaiseen työhön tehtyä Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjaa voi pian seurata myös älypuhelimesta. – Sovelluksen kehittäminen on tämän vuoden hankkeita. Puhelinsovellukseen tulee kuvitusta musiikkivideoiden tapaan. Siihen on suunniteltu myös lyhyitä videoita ja mahdollisuus ottaa yhteyttä, jos tarvitsee apua tai haluaa kysellä
Vammalan lähetystorilla Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan myyntipöytä piti kaksinkertaistaa, sillä noin vuosi sitten perustettu Sastamalan Toivoa naisille -ryhmä toi torille myyntiin monenlaisia herkkuja. Sansa ja Toivoa naisille -työ olivat jo kolmatta kertaa mukana Vammalan lähetystorilla, mutta paikallisten naisten mukaantulo toi
Kun ylöjärveläinen Katariina Heikkilä kuuli viime huhtikuun lopussa mahdollisuudesta juosta lähetystyön hyväksi, hän innostui heti. − Olin juuri aloittanut lenkkeilyn talven jälkeen ja ajattelin, että kyllä nyt yhden puolimaratonin juoksen Tampere maratonilla. Katariina Heikkilä on ilmoittautunut elokuun 25. päivänä Tampereen


Back To Top