skip to Main Content
Indonesiassa Radio On Tärkeä Terveystiedon Jakaja
Indonesiassa Toivoa naisille -ohjelmia kuunnellaan usein ryhmissä.

Indonesiassa radio on tärkeä terveystiedon jakaja

Indonesiassa Toivoa naisille -radio-ohjelmilla on tärkeä tehtävä terveystiedon välittämisessä. Terveydestä huolehtimiseen ohjataan myös ohjelman kuuntelijatilaisuuksissa.

Erityisesti vähävaraiset kuulijat tarvitsevat terveystietoa, kuten miten todeta kohdunkaulan syöpä varhaisessa vaiheessa. Myös tietoa ehkäisystä tarvitaan”, kertoo Indonesian Toivoa naisille -työn koordinaattori Susilowati Makitan.

Puolen tunnin radio-ohjelmien ensimmäinen osa keskittyy usein terveysasioihin, toinen hengellisiin asioihin.

Tärkein tavoitteemme on antaa kuulijoille mahdollisuus kuulla rakastavasta Jumalasta”, Susilowati Makitan sanoo.

Suomalaiset tukevat ohjelmien lähettämistä jaavan ja indonesian kielillä. Toivoa naisille -työ on maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa taustajärjestönä on Sansa. Kun Sansa tuli mukaan Toivoa naisille -työhön 20 vuotta sitten, jaavan kieli oli ensimmäinen tuettava kieli.

Ohjelmia kuunnellaan ryhmissä

Itä-Jaavalla ohjelmaa kuunteleva Hermin kertoo tuntevansa nyt paremmin sairautensa ja kuinka hoitaa sitä. Myös ohjelman hengellinen sisältö on hänelle tärkeää.

”Kuulemani Jumalan sana lähentää minua Jumalaan. Uskoni kasvaa ja voin kohdata vaikeudet, joita Jumala elämässäni sallii. Vaikka perheessäni on ongelmia ja joudun elämään sairauteni kanssa, uskoni pysyy vakaana.”

Radio-ohjelmia lähetetään 46 paikalliskanavalla. Niitä kuunnellaan myös ryhmissä mini audio box -kuuntelulaitteen avulla. Kuuntelijakoordinaattorit ovat yhteydessä kuuntelijaryhmiin ja paikallisiin radioasemiin. He keräävät myös kuuntelijapalautetta ryhmissä. Kuuntelijaryhmiä on musliminaisillekin, mutta he kuuntelevat vain terveysosuuden.

Audio Box mahdollistaa ohjelmien kuuntelun siellä, missä se ei muuten ole mahdollista.

Aiheena mielenterveys

Fitriya osallistuu kuuntelijaryhmään Itä-Jaavalla.

”Kuuntelimme tarinan naisesta, jolla oli vahva usko. Opin paljon uskosta. Menin naimisiin miehen kanssa, joka tupakoi ja käytti paljon alkoholia. Perheeni loukkasi minua sanomalla, ettei mies muutu ikinä muuksi. Rukoilin ja uskoin, että Jumala auttaa miestäni muuttumaan. Rukouksiini vastattiin ja mies jätti tupakan ja alkoholin”, hän kertoo.

Radio-ohjelmien terveystietoa välitetään myös kuuntelijatapaamisissa. Näissä tilaisuuksissa opastetaan esimerkiksi verenpaineen ja verensokerin mittaamisessa.

Susilowati Makitan kertoo, että erityisen paljon kiitosta tuli mielenterveyden kysymyksiin keskittyneestä kuuntelijatapaamisesta.

Jaavankielisestä Toivoa naisille -ohjelmasta tulee neljännesvuoden aikana noin 700 kuuntelijapalautetta. Kaksi henkilöä vastaa kuuntelijoiden kirjeisiin, puheluihin ja tekstiviesteihin. Suurin osa palautteesta lähetetään kirjeinä. Sosiaalinenkin media näkyy jo. Noin 700 palautteen antajista 90 käytti sosiaalista mediaa viestintään.

Back To Top