skip to Main Content
Iranissa Opitaan Raamattua Etänä Nykyteknologian Avulla
Farsinkielistä Toivoa naisille -rukouskalenteria käytetää myös Iranissa. Rukoilijat saavat sen Iraniin sosiaalisen median välityksellä. Kuva: TWR

Iranissa opitaan Raamattua etänä nykyteknologian avulla

Nykyteknologia luo uusia mahdollisuuksia Raamatun opettamiseen Iranin maanalaisen kirkon uusille kristityille.

Turkin Toivoa naisille (TN) -työn koordinaattori kertoo opettavansa Raamattua naisille, jotka ovat tulleet uskoon maanalaisessa kirkossa. Käytössä on tietoverkkoyhteys, jossa oppilaat ja opettaja ovat eri maissa. Koordinaattori haluaa pysyä nimettömänä turvallisuusyistä. Sosiaalisen median kautta on mahdollisuus välittää myös TN-rukouskalentereita Iraniin.

− Iraniin on syntynyt rukousryhmiä, jotka kokoontuvat säännöllisesti rukoilemaan kalenterin mukaan. Tuoreen tiedon mukaan Iranissa on 28 rukousryhmää. Osa ryhmistä rukoilee yhdessä viestipalvelu Skypen välityksellä.

110 miljoonaa puhuu farsia

Kansainvälisessä Toivoa naisille -rukousliikkeessä on kaksi peruspilaria. Toinen on rukouskalenteri, toinen naisille suunnatut radio-ohjelmat. Rukouskalenterissa on lyhyt rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Aiheet voivat liittyä johonkin teemaan, kuten ihmiskauppaan tai lapsimorsiamiin, tai tietyn alueen, vaikkapa Intian kysymyksiin. Samalla lisätään tietoa naisten tilanteista eri puolilla maailmaa.

Rukouskalenteri julkaistaan 95 kielellä, joista yksi on farsi. Kalenteri julkaistaan myös suomeksi. Suomessa työn taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Kansainvälinen rukousliike on osa Sansan yhteistyökumppanin, medialähetysjärjestö TWR:n työtä. Kalenteria käyttää noin 60 000 ihmistä eri puolilla maailmaa.

Farsia puhutaan Iranissa, Afganistanissa, Tadžikistanissa ja Bahrainissa. Kieltä puhuu yli 110 miljoonaa ihmistä. Farsia kirjoitetaan arabialaisin kirjamin, mutta entisen Neuvostoliiton alueella käytetään kyrillisiä kirjaimia.

− Lähetämme tuhat farsinkielistä rukouskelenteria postissa tai sähköpostissa ja lisäksi 215 naista saa kalenterin sosiaalisen median kautta Iranissa ja muissa maissa. Iranissa ja Afganistanissa on myös rukoilijoita, jotka rukoilevat yksin ilman ryhmää, koordinaattori kertoo.

Tukena pakolaisille

Turkissakin kokoontuu farsinkielisiä rukousryhmiä Istanbulin lisäksi neljässä muussa kaupungissa. Ryhmiä on 14, ja ne ovat kansainvälisiä. Niissä on henkilöitä Iranista, Saksasta, Turkista, Ruotsista ja Syyriasta.

− Ryhmät kokontuvat kirkoissa tai kodeissa. Ne kasvavat. Pelkästään yhdessä kaupungeista on kuluneen kolmen kuukauden aikana tullut 30 farsia äidinkielenään puhuvaa naista kristilliseen uskoon. He kokoontuvat kerran viikossa 5−6 rukoilijan ryhmissä.

Yhden kaupungin rukousryhmäläiset ovat vuokranneet asunnon pakolaisnaisille, joilla ei ole muuta suojaa. Paikallinen kristillinen kirkko tukee toimintaa.

− Naiset käyvät tapaamassa palolaisnaisia ja kertovat kristinuskosta ja rakastavasta Jumalasta.

Myös Turkin TN-työntekijät tukevat pakolaisnaisia.

− Autamme heitä löytämään työtä. Lahjoitamme leskille vaatteita ja ruokaa ja pidämme huolta heidän muista perustarpeistaan.

Ohjelmat tavoittavat yli rajojen

Farsinkielisiä TN-radio-ohjelmia voidaan kuunnella Iranissa, Afganistanissa, Tadžikistanissa ja osassa Pakistania. Ohjelmissa puhutaan arkisista asioista, mutta niissä pidetään myös selkeästi esillä viestiä rakastavasta Jumalasta, joka antaa toivon.

− Äskettäin lähetettyjen ohjelmien aiheita ovat olleet tavoitteiden asettaminen, itsearvostus ja kauneus, Jumalan nainen – ainutlaatuinen luomus, toivo elämän perustana ja vaikeuksien kohtaaminen.

Ohjelmista on tullut kolmen kuukauden aikana yli 300 palautetta, joista lähes puolet on lähetetty sosiaalisen median kautta. Seuraavaksi yleisin tapa lähestyä toimitusta on viestipalvelu Skype.

Suurin osa yhteydenottajista on uusia kuuntelijoita. Suurin ikäryhmä ovat 19−30-vuotiaat. Ohjelman toimittajista toinen on syntynyt Iranissa vuonna 1989. Hänestä tuli kristitty vuonna 2010. Toinen tekijöistä on 63-vuotias. Hän tutustui kristinuskoon jo 30 vuotta sitten Kanadassa, mutta kääntyi kristityksi vasta viisi vuotta sitten.

Lähde: TWR Women of Hope

 

Back To Top