skip to Main Content
Kazakki, Kirgiisi Ja Tadžikki Ovat Nyt Kalenterikieliä
Viime elokuun alun rukouskalenterin rukoukset kazakiksi (vas.) ja tadžikiksi. Kuva: TWR.

Kazakki, kirgiisi ja tadžikki ovat nyt kalenterikieliä

Keski-Aasian naiset ovat innoissaan Toivoa naisille -rukouskalenterista, kun voivat lukea sitä nyt omalla äidinkielellään.

– Vuoden kuluessa on syntynyt uusia rukousryhmiä, jotka ovat ottaneet kalenterin käyttöön omassa elämässään ja ryhmän kokoontumissa, kertoo Keski-Aasian Toivoa naisille -työn työntekijä.

Turvallisuussyistä hän ei halua nimeään julkisuuteen. Hän kertoo, että aluksi kalenterista oli saatavilla vain venäjänkielinen ja englanninkielinen versio.

– Sitten Kirgisian naiset käänsivät kalenterin omalle kielelleen, ja vaatimus kalenterin saamisesta muillekin Keski-Aasian kielille kasvoi. Viime vuonna kalenteri alkoi ilmestyä myös kazakin ja tadžikin kielillä, työntekijä kertoo.

– Myös kalenterin ulkoasua muokattiin entistä paremmin kulttuuriin sopivaksi. Nyt se tuntuu omalta.

Suomalaiset tukevat työtä Kazakstanissa

Toivoa naisille -rukouskalenteri ilmestyy kerran kuussa 95 kielellä, myös suomeksi. Siinä on jokaiselle päivälle lyhyt rukous, jonka rukoilee noin 60 000 naista eri puolilla maailmaa. Rukousaiheet tuovat tietoa etenkin heikossa asemassa olevien naisten ja tyttöjen tilanteesta.

Keski-Aasiaan kuuluu viisi entistä neuvostotasavaltaa: Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Toivoa naisille -työ alkoi alueella vuonna 2004. Suomalaiset tukevat Kazakstanissa tehtävää Toivoa naisille -työtä.

Rukouskalenterin lisäksi työhön kuuluvat radio-ohjelmat, jotka käsittelevät naisen arkea ja ohjaavat kuulijoita löytämään armahtavan Jumalan ja toivon.

Vuonna 2004 ohjelmia alettiin lähettää ensin kazakin kielellä. Samana vuonna ohjelmat alkoivat myös turkmeeniksi ja tadžikiksi.

Työ on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Radio-ohjelman käytännöllisyys ja kokonaisvaltaisuus saavat kiitosta.

– Minusta on hienoa, että meillä on mahdollisuus kuunnella Toivoa naisille -ohjelmia. Ohjelma on suunnattu erityisesti naisille ja se koskettaa koko persoonaa – sielua, mieltä ja kehoa, yksi kuuntelijoista sanoo.

Ohjelma rohkaisee

Keski-Aasian Toivoa naisille -työntekijät vierailivat Tadžikistanin pohjoisosassa esittelemässä rukousliikettä naisryhmälle.

– Heille työ oli täysin uutta ja vierasta, mutta he innostuivat heti ja ottivat rukouskalenterin käyttöön.

Toivoa naisille -ohjelmia lähetetään Keski-Aasiassa kuudella kielellä: kazakki, kirgiisi, tadžikki, uzbekki, turkmeeni ja Keski-Aasian venäjä. Ohjelmat kuuluvat myös Afganistanissa.

– Saimme joulun aikaan sieltä terveysklinikalta puhelun, jossa kiitettiin ohjelmasta ja toivotettiin hyvää joulua. Soittaja kertoi, että ohjelma rohkaisee heitä. Heillä ei ole mahdollisuutta käydä kirkossa vaan he joutuvat kokoontumaan salaisesti, työntekijä kertoo.

Kristillinen aineisto toi sakkoja

Kristittyjen asema ei ole helppo Keski-Aasian maissa, mutta viranomaisten suhtautuminen vaihtelee.

– Kazakstanissa on helpompaa kuin Uzbekistanissa, työntekijä arvioi.

Hän kertoo uzbekistanilaisesta pastorista, jonka tietokoneelta ja puhelimesta löytyi poliisin kotietsinnässä kristillistä aineistoa. Pastori sai 500 euron sakot. Toiselle miehelle määrättiin 800 euron sakot, kun poliisi löysi hänen kodistaan kristillistä kirjallisuutta.

– Sakot olivat kovia heidän tuloihinsa suhteutettuna, mutta onneksi he saivat myös rahallista tukea muilta kristityiltä.

Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks ja Sansan lähettinä Wienissä työskentelevä Eeva Vähäsarja kouluttavat kesäkuun alussa Keski-Aasian Toivoa naisille -työntekijöitä. Sansasta on mukana myös mediatuottaja Merja Kauppinen.

 

Lähde: TWR Women of Hope

Back To Top