skip to Main Content
Ohjelma Tuo Lohtua Lapsensa Menettäneelle
Kambodžassa on tavallista kuunnella ryhmissä tai naapureiden kanssa radio-ohjelmia. Kuva: TWR

Ohjelma tuo lohtua lapsensa menettäneelle

Kansainvälisen Toivoa naisille -työn Kambodžan koordinaattori Navy Soo saa välillä auttaa ja lohduttaa hyvin vaikeissa tilanteissa eläviä naisia.

Hän kertoo naisesta, joka oli kuunnellut Toivoa naisille -ohjelmia jo jonkin aikaa. Hän otti yhteyttä toimitukseen, koska hän halusi kertoa jollekin surullisesta tilanteestaan.

− Hänen tuskansa särki sydämeni, Navy Soo sanoo.

Nainen oli joutunut luopumaan lapsestaan kolme päivää tämän syntymän jälkeen, koska ei yksinhuoltajana pystynyt elättämään lastaan. Rahat eivät riittäneet, koska hän elätti myös äitiään. Lapsi sai uuden kodin samasta kylästä lapsettoman pariskunnan luona.

Nainen muutti Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin töihin rakennuksille. Sitten lapsen uusi perhekin muutti lähelle asumaan.

− Nainen saa tavata lastaan ja pitää tätä lähellään. Hän ajattelee, että lapsen on parempi kasvaa uudessa perheessä kuin hänen kanssaan, mutta silti hän suree lapsen menetystä.

Naapuritkin kutsuttiin kuuntelemaan

Toivoa naisille -radio-ohjelmia kuunnellaan Kambodžassa usein ryhmissä.

Työn koordinaattori Navy So kertoo naisesta, joka kutsui naapureitaan kuuntelemaan ohjelmaa.

− Nainen kuuli ensin ohjelman jaksoja seurakunnassaan. Sitten hän kutsui naapureitaankin kuuntelemaan ja yllättyi, kun naapurit vastasivat myöntävästi ohjelmassa esitettyyn kysymykseen, haluaisivatko naiset oppia tuntemaan Jeesuksen. He ovat liittyneet seurakuntaan ja kasvavat ja vahvistuvat uskossa Jeesukseen.

Toivoa naisille -radio-ohjelmat ovat puolen tunnin mittaisia. Toinen osa ohjelmasta käsittelee arkisia asioita kuten lastenkasvatusta, ystävyyssuhteita tai terveydenhoitoa. Toinen puoli on hengellinen. Siinä katsotaan, mitä Raamattu kertoo ihmisen ja Jumalan välisestä suhteesta. Ohjelmat ovat maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n tuottamia. Suomessa Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa on TWR:n yhteistyökumppani. Suomalaiset tukevat ohjelmien lähettämistä Kambodžassa.

Kuuntelu ei vaadi lukutaitoa

Aina ohjelmista ei saada palautetta, koska kuulijat eivät osaa lukea tai kirjoittaa.

Navy So kertoo kuulijaryhmästä, joka kokoontuu joka lauantai-ilta kello 19 kuuntelemaan ohjelmia.

− Ryhmän vetäjä Eng Jim kertoo, että ryhmäläiset haluavat kuunnella ohjelmia, mutta he eivät voi lähettää kiitoskirjeittä tai muuta palautetta, koska eivät ole oppineet kirjoittamaan.

Muitakin syitä palautteen puutteeseen voi olla.

− Toisen kuuntelijaryhmän jäsenet eivät ole kristittyjä. Ryhmän kristitty vetäjä sanoo, että naiset tulevat kyllä kuuntelemaan ohjelmia, mutta eivät halua kirjoittaa ajatuksiaan kuulemastaan, koska eivät ole kristittyjä.

Radio-ohjelmien lisäksi Toivoa naisille -työhän liittyy rukouskalenteri, jossa on yksi lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Rukouskalenteria käyttää 60 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa. Kambodžassa on nyt 55 Toivoa naisille -rukousryhmää. Rukouskalenterien tilaajia on 2 000. Suomessa on sata rukousryhmää ja kalenterilla on 1 600 tilaajaa.

Back To Top