skip to Main Content
Peggy Banksin Opetus
Kun Peggy Banks päätti kertoa avoimesti menneisyydestään, hän pelkäsi, että häntä pidetään heikkona johtajana. Kuva: Eeva Vähäsarja

Peggy Banksin opetus

Ole avoin kipuinesi ja haavoinesi

Pelkäätkö kertoa elämäsi vaikeita asioita muille? Tunnet ehkä olosi vaivautuneeksi, jos et ole tottunut näyttämään, että olet haavoittuva.

”Avoin puhe omista haavoista ja kipukohdista ei tarkoita, että olisi heikko tai alistuva. Päinvastoin, se osoittaa, että uskaltaa olla oma itsensä. Silloin vaihtaa etäisen ja viileän asenteen epävarmuuteen ja riskiin, joka liittyy syvimpien tunteiden paljastamiseen.” Seppälä 2014.

Luottamuksen ilmapiiri

Muistan ensimmäisen kerran, jolloin kerroin kanssani työskenneelle johtoryhmälle oman tarinani. Se sisältää parisuhdeväkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä, riippuvuutta ja abortin aikaisemmassa suhteessani.

Minun oli vaikea katsoa muita. Tuntui, että olin paljastanut itsestäni sellaista, joka ei ollut sopivaa kerottavaa ainakaan johtajien kesken. Ajattelin, että ryhmä ei luota minuun enää. He pitävät minua heikkona johtajana, joka kamppailee edelleen ihmissuhteissa, jotka eivät ole hänelle hyväksi.

Ryhmän reaktio oli kuitenkin aivan erilainen kuin mitä olin olettanut. Jokainen ryhmässä löysi yhtymäkohtia oman tarinansa ja minun tarinani välillä. He alkoivat kertoa omia kokemuksiaan. Koin, että Herra vahvisti siinä hetkessä sen, että saan luottaa hänen johdatukseensa ja olla rehellinen taustani ja menneisyyteni suhteen.

Kerroimme kokemuksiamme toivosta ja paranemisesta. Se loi turvallisen luottamuksen ilmapiirin, jossa pystyimme jakamaan arkista elämäämme ja sen haasteita.

Pelko estää avoimuutta

Päätimme yhdessä, että arvostamme avoimuutta omien kipujemme ja sisäisten haavojemme paljastamisessa. Pelko estää varsinkin johtajia olemasta avoimia. Johtajat luulevat menettävänsä muiden arvostuksen. He mieluummin kätkevät taistelunsa ja epäonnistumisensa. Näin johtaja eristäytyy, ja osa innosta ja voimasta katoaa.

Jeesus eli avointa elämää ja ymmärsi ihmisten hätää ja tuskaa. Hän ei pelännyt kohdata ja koskettaa. Hän ei kaihtanut yhteiskunnan hylkäämiä, särkyneitä ihmisiä. Hän kysyi: “Mitä tahdotte, että minä teille tekisin?” (Mark 10:36, Matt 20:32, Mark 10:51)

Hän halusi tietää, olivatko ihmiset rehellisiä itselleen ja hänelle. Hän kysyi: ”Tahdotko tulla terveeksi?” (Joh 5:6)

Lopeta vertailu

Mitä sinä vastaisit Jeesuksen kysymykseen: ”Tahdotko tulla terveeksi?” Mitä emotinaalinen, fyysinen ja hengellinen paraneminen merkitsevät sinulle? Oletko rehellinen itsellesi ja Jeesukselle? Haluatko tulla terveeksi?

Kun vastaat Maailman Vapahtajalle, ole avoin kipuinesi ja haavoinesi. Jeesus välittää siitä, mitä sydämessäsi ja elämässäsi tapahtuu.

Voimme kertoa Jeesukselle sisäisen rikkinäisyytemme ja taistelumme synnin, hylkäämisen, epäonnistumisen, ylpeyden, ahneuden, epävarmuuden, pelon, mustasukkaisuuden, vertailun ja omahyväisyyden kanssa.

Hän tietää jo kaiken, mutta haluaa kuulla, mitä uskomme hänestä. Siksi hän kysyy, haluammeko tulla terveeksi.

Uskommeko, että Jeesus voi parantaa ylpeytemme ja ahneutemme? Voimme lopettaa oman elämämme vertailun muiden elämään ja antautua hänen tahtoonsa. Kyse ei ole meistä ja elämämme tarkoituksesta vaan Jumalan tahdosta ja tarkoituksesta tässä maailmassa.

Back To Top