skip to Main Content
Portugalissa Etsitään Nuoria Kuuntelijoita
Sónia Simões (oik.) ja hänen vieraansa Andreia Fernandes keskustelivat Toivoa naisille -ohjelmassa Fernandesin tekemistä animaatioista, jotka tuovat iloa sairaaloihin niin lapsi- kuin aikuispotilaiden elämään. Kuva: TWR.

Portugalissa etsitään nuoria kuuntelijoita

Portugalin Toivoa naisille (TN) -ohjelmia suunnataan erityisesti 20-40-vuotiaille naisille.

– Siinä iässä tehdään tärkeitä tulevaisuutta muokkaavia päätöksiä kuten opiskeluala, ura ja usein perhe sekä puoliso. Haluamme tavoittaa nämä ikäryhmät, sanoo Portugalin TN-työn koordinaattori Sónia Simões.

Uusia 15 minuutin ohjelmia on alettu lähettää maaliskuun alusta lähtien. Alku ajoittui kansainvälisen naistenpäivän aikaan, ja siksi ensimmäisten aiheiden joukossa olivat naisen asema ja TN-työn tehtävä naisten tukena.

TN-työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Perinteisesti TN-ohjelmat kestävät puoli tuntia, mutta nyt suuntauksena on muunnella samasta ohjelmasta eri mittaisia kokonaisuuksia ja lähettää niitä radion lisäksi netissä ja sosiaalisen median kanavissa.

Portugalissakin TN-ohjelmia voi seurata seitsemän paikallisradion taajuudella, nettiradiossa, videopalvelu YouTubessa sekä TWR360.org-sivustolla. Erityisesti TWR360-sivun kautta ohjelmia on helppo seurata missä päin maailmaa tahansa.

Vaikka ohjelmat etsivät uusia muotoja ja julkaisukanavia, niiden idea on pysynyt samana. Ne käsittelevät naisen elämää monipuolisesti unohtamatta hengellistä ulottuvuutta. Portugalin lisäksi ohjelmat tavoittavat naisia yli 73 maassa. Suomessa ohjelmia ei tehdä, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien lähettämistä kymmenellä kielellä.

Neljä uutta vapaaehtoista

Sónia Simões kertoo saaneensa puolen vuoden aikana rinnalleen neljä vapaaehtoista, joiden kanssa hän työstää uudenlaisia ohjelmia. Kaksi heistä kuuluu iältään ohjelmien kohderyhmään.

Miriam Couveiro on uusin vapaaehtoinen. Hän on opiskellut kaksi vuotta teologisessa seminaarissa. Hän on mukana ohjelmien käsikirjoitusten laatimisessa ja juontaa ohjelmaa yhdessä Sónia Simõesin kanssa.

– Hän on hyvä kirjoittaja. Olen varma että Jumala ohjasi hänet luoksemme, Simões sanoo.

Toinen nuori vapaaehtoinen Joana Francosta kehittää sosiaalisen median sisältöjä.

– Hän on hyvin sitoutunut ja hänellä on suuri halu oppia ja palvella Jumalaa.

Kalenteri Instagramissa

Kolmas uusi vapaaehtoinen Raquel Gonçalves mukauttaa kansainvälisen TN-liikkeen materiaaleja Portugalin kulttuuriin sopiviksi niin, että niitä on helppo lukea ja ymmärtää ja sisältöihin voi samastua.

Yksi materiaaleista on TN-rukouskalenteri. Siinä on yksi rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Kalenteria käyttää eri puolilla maailmaa yli 110 000 rukoilijaa. Se käännetään yli sadalle kielelle.

Gonçalves on Portuganin TN-työn rukouskoordinaattori. Neljäs vapaaehtoinen Tânia Palmeiro auttaa häntä. Portugalissa kalenterin rukoukset julkaistaan päivittäin kuvien jakopalvelu Instagramissa. Sivulla on 280 seuraajaa Portugalissa, Brasiliassa ja Espanjassa. Suurin osa heistä on 35-54-vuotiaita.

– Käytämme rukoustyössä entistä enemmän digitaalisia alustoja. Näin rukous on aina rukoilijan mukana puhelimessa. Paperisen rukouskalenterin ja muun painetun materiaalin käyttö on vähentynyt koko ajan. Faceboookia olemme käyttäneet jo vuosia, Sónia Simões kertoo.

Itsensä hyväksyminen kiinnosti

Koronarajoitukset ovat tuoneet haasteita Toivoa naisille -ohjelmien tekemiseen. Tilanteeseen on pitänyt sopeutua ja nauhoittaa ohjelmat etäyhteyksin ilman studiota.

– Onneksi tekniikka on niin edistynyttä, että olemme voineet jatkaa ohjelmien tuottamista. Haastatteluja on tehty jopa äänittämällä puhelimella.

Yhden jakson aiheena oli keskenmeno. Mukana ollut haastateltava kertoi omista vaiheistaan. Kun aiheena oli äidin itseluottamus, ohjelmassa oli mukana psykologi.

– Teimme myös jakson itsensä hyväksymisestä. Silloin YouTube-kanavallamme oli enemmän katsojia kuin tavallisesti, Sónia Simões kertoo.

Tunteita vaikea paljastaa

Sónia Simões sanoo, että portugalilaisten naisten on vaikeaa paljastaa elämäänsä ja tunteitaan. Siksi ohjelmista tulevat palautteet ovat enimmäkseen lyhyitä rohkaisun sanoja kuten ”kiitos paljon tästä ohjelmasta”, ”seuraan ohjelmaanne” tai ”siunausta”.

Lissabonin läheltä Mafrasta kotoisin oleva kuuntelija kertoo seuraavansa TN-ohjelmaa sekä radion että netin välityksellä.

– Saan lohdutusta, rakkautta ja huojennusta, joka rohkaisee eteenpäin ja antaa toivoa, että huonojen päivien jälkeen tulee parempiakin päiviä. Ohjelma auttaa ymmärtämään Jumalan sanaa ja opettaa Jeesuksesta. Ohjelman jälkeen olen onnellisempi ja levollisempi tietoisena siitä, että Jumala rakastaa minua ehdoitta.

Ana Claudia -niminen nainen kertoo kuunnelleensa jakson, jonka aiheena oli sisäinen puhe eli kuinka puhun itselleni.

– Ohjelma sai minut itkemään ja toi sisäistä paranemista.

Back To Top