skip to Main Content
Romanian Vankilassa Kuuluu Toivoa Naisille
Romanian Toivoa naisille -työn koordinaattori Dana Mercioniu käyttää työssään myös draaman keinoja. Hän on kirjoittanut ja ohjannut näytelmiä, joita esittämällä vangit ovat saaneet kosketuksen ilosanomaan.

Romanian vankilassa kuuluu Toivoa naisille

Romanian viranomaiset ovat antaneet luvan lähettää sisäisen radion välityksellä Toivoa naisille (TN)-ohjelmia naisvankilassa, jossa maan TN-työntekijät ovat vierailleet. Vankilan sisäisellä tv-kanavalla saadaan lisäksi lähettää TN-työn tuottamaa Viisauden aarteita -hartausohjelmaa, jossa on jakso vuoden jokaiselle päivälle.

– Naiset voivat kuulla käytännön ihmissuhdeneuvoja, terveysopastusta ja Raamatun opetusta. Tällä hetkellä emme voi valitettavasti vierailla vankilassa pandemian takia, mutta olemme aloittaneet etäopetuksen vangeille, kertoo Romanian TN-työn koordinaattori Dana Mercioniu.

Etäopetuksessa on mukana 15 vankia. Opetusjaksoilla käsitellään ihmissuhdetaitoja. Kehitteillä on myös työpajatoimintaa, kunhan pandemia on ohi.

– Kun emme pääse vankilaan, vangit ovat lähettäneet kirjeitä. Eräs heistä kirjoitti, että hän on vankilassa ymmärtänyt enemmän Jumalasta. Kun hänen elämässään aiemmin tapahtui hyviä asioita, hän uskoi, että Jumala on olemassa. Kun tapahtui pahaa, hän syytti Jumalaa. Nyt hän on kiitollinen Jumalalle mahdollisuudesta saada vankilassa kristillistä opetusta ja tavasta, jolla Jumala on pitänyt huolta hänen lapsestaan.

Videoita katsottu 128 524 kertaa

Kansainvälisen TN-työn ydintä ovat naisille radion ja muiden medioiden kautta suunnatut ohjelmat, joita lähetetään yli 70 kielellä. Suomessa ohjelmia ei lähetetä, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä kymmenellä kielellä.

– Vaikka pandemia on rajoittanut työtämme, voimme kristillisten ja muiden radiokanavien kautta sekä sosiaalisessa mediassa välittää Jeesuksen tuomaa toivoa. Etsimme uusia uusia radioasemia ja sosiaalisen median mahdollisuuksia tähän, Dana Mercioniu jatkaa.

TN-työn tuottamia videoita on katsottu 128 524 kertaa. Mercioniu sanoo olevansa yllättynyt, miten monet ulkomailla asuvat romanialaiset naiset ovat ilmoittaneet kuuntelevansa äidinkielellään lähetettäviä TN-ohjelmia yhteisöpalvelu Facebookissa. Sivulla on 2 821 seuraajaa.

– Jumalan sana on koskettanut heitä. Liliana-niminen nainen viestitti kuuntelevansa ohjelmaa Roomassa. Britanniassa asuva Elena kiitti Viisauden aarteet -ohjelmasta, jonka päivittäinen jakso on kuunneltavissa Facebookissa. Hän kertoi kuuntelevansa sen joka päivä ja rukoilevansa, että voisi elää Jumalan tahdon mukaan.

Romaniassakin pakolaisia

Dana Mercioniu kertoo Fatima-nimisesta kurdipakolaisesta, joka tuli Romaniaan muutamia vuosia sitten. Hänen miehensä on turkkilaisessa vankilassa, ja Fatima elää yksin neljän poikansa kanssa.

– Tapasin hänet viime kesäna puistossa. Sitten kävin hänen kotonaan ja vein joitakin kotitaloustarvikkeita ja lapsille vaatteita. Tuskin ymmärrämme toisiamme. Hän puhuu huonosti romaniaa ja vain muutaman sanan englantia.

Mercioniu kertoo auttavansa Fatimaa oppimaan romanian kieltä, vaikka alku onkin ollut hidasta. Hän opasti Fatimaa lataamaan puhelimeensa TWR360-sovelluksen, josta voi löytää kristillistä ohjelmaa myös kurdin kielellä.

– Fatima on muslimi, mutta hän on avoin kuulemaan kristillisestä uskosta Hän kertoi kuunnelleensa TWR360-sovelluksen avulla ohjelmia Jeesuksesta ja Mariasta.

Elenan rukous syleilee maailmaa

Tärkeä osa TN-työtä on rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Dana Mercioniu kertoo Elena-nimisestä naisesta, joka on onnellinen saadessaan rukouskalenterin.

– Elena sairasti lapsena polion. Hän kävi erityiskoulua ja on nyt yli 70-vuotias. Hänen siskonsa on huolehtinut hänestä. He asuvat pienessä kylässä Romaniassa. Kun soitin hänelle, sain tuskin selvää hänen puheestaan.

Dana Mercioniu sanoo olevansa iloinen voidessaan tuoda toivoa Elenan elämään, jossa ulkoisesti tapahtuu vähän.

– Vaikka hän ei voi liikkua itsenäisesti, hän voi syleillä rukouksillaan koko maailmaa.

Back To Top