skip to Main Content
Rukouskalenteri Hämmästyttää Serbiassa
Toivoa naisille -liikkeen Serbian työn koordinaattori Binjana Dolić (vas.) ja Kroatian työn koordinaattori Lidija Edelinski tekevät yhteistyötä. Kroatiankielinen kalenteri painetaan Serbiassa.

Rukouskalenteri hämmästyttää Serbiassa

Serbia on uusin tulokas Toivoa naisille -työhön Euroopassa. Eri puolilla maailmaa yli 110 000 ihmisen käyttämä rukouskalenteri jaettiin serbiankielisenä ensimmäisen kerran viime vuoden maaliskuussa. Nyt kalenteria painetaan Serbiassa jo 200 kappaletta, ja sen voi ladata netistä kristillisen radioaseman Ikonos Serbian sivulta.

– Mitään rukouskalenteria vastaavaa ei ole aiemmin nähty Serbiassa. Kalenterin käyttäjiltä tulee jatkuvasti palautetta, miten paljon he saavat kalenterista uutta tietoa maailman naisten tilanteesta. Se synnyttää myötätuntoa ja huolta muista naisista. Emme osanneet arvata, että kalenterilla olisi näin suuri vaikutus, sanoo Serbian Toivoa naisille -työn koordinaattori Binjana Dolić.

Kansainvälisessä Toivoa naisille -työssä yhdistyvät rukous maailman naisten puolesta sekä radion ja muiden medioiden kautta välitettävät ohjelmat. Ne käsittelevät naisten arkea ja tuovat näkymän Jumalasta, joka rakastaa, arvostaa, auttaa ja antaa anteeksi. Työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä.

Ohjelmia poikkeusoloissa

Ohjelmien lähettäminen alkoi Serbiassa tämän vuoden tammikuussa. Ohjelma on kuultavissa Ikonos Serbian nettisivujen kautta, sosiaalisessa mediassa ja videonjakosivusto YouTubessa. Se on saatavana myös podcast-äänitiedostona.

– Koronapandemia muutti Serbiassakin tilanteen niin, että siirryimme etätyöhön. Äänitimme ohjelman toisen tekijän Tanja Drazilovicin kanssa kumpikin osuutemme kotonamme, ja ääniteknikkomme Ivan Bozer editoi ne yhtenäiseksi ohjelmaksi omassa kodissaan, Binjana Dolić kertoo.

Ohjelmat ovat herättäneet kiinnostusta. Tekijät ovat iloisia, että tuotantoa voitiin jatkaa myös poikkeusoloissa. Uusista ohjelmista kerrotaan sosiaalisen median yhteisöpalveluissa Facebookissa ja Instagramissa. Maksetut mainokset näissä kanavissa ovat tuoneet ohjelmille kuuntelijoita, joita ei ehkä muuten tavoitettaisi.

Serbiankielisellä Toivoa naisille -Facebook-sivulla on noin 500 seuraajaa ja Instagramissa 215. Sosiaalisen median päivityksistä vastaa 16-vuotias Sara Dolić.

Saattohoitaja sai tukea ohjelmasta

Viime kevät oli Tanja Drazilovicin elämässä vaikeaa aikaa, sillä hän oli isoäitinsä saattohoitajana. Lisäksi hänellä oli perhe ja koti huollettavana sekä vapaaehtoistyö kristillisessä nuorten auttamistyössä.

– Luin Raamattua ja rukoilin voimia. Saamme ohjelmiimme pohja-aineistoa TWR:n arkistosta. Tuntui ihmeelliseltä, että yhden saamamme jakson teemana oli kuolevan fyysinen ja henkinen auttaminen. Ohjelma neuvoi rohkaisemaan kuolevaa kertomaan elämänsä hyvistä hetkistä. Siinä muistutettiin, että saattajan tulee pitää huolta myös omasta jaksamisestaan, Tanja Drazilovic kertoo.

Hän sai kertoa läheiselleen Jumalan rakkaudesta ja Jeesuksesta syntien sovittajana. Isoäiti kuoli hänen käsivarsilleen.

– Jumala teki työtä hänen sydämessään, ja hän pääsi perille.

Yhteistyötä Kroatian kanssa

Serbian Toivoa naisille -työ tekee yhteistyötä Kroatian Toivoa naisille -työn kanssa. Kalenteri käännetään Kroatiassa, mutta se painetaan ja talletetaan sähköiseen muotoon Serbiassa. Se on ladattavissa Ikonos Serbian nettisivulta.

Kroatiankielisellä Facebook-sivulla on noin 400 seuraajaa ja Instagramissa 50. Näissä kanavissa jaetaan myös rukousaiheita.

Back To Top