skip to Main Content
Tansaniassa Rukoillaan Kartta Kädessä
Tansanian naiset sanovat haluavansa rukoilla kivun ja vaikeuksien keskellä elävien naisten puolesta. Kuva: WoH Tanzania.

Tansaniassa rukoillaan kartta kädessä

Tansanialainen Hilda kertoo tutkivansa kansainvälistä Toivoa naisille (TN) -rukouskalenteria yhdessä maailman kartan kanssa.

– Nautin kalenterista, jonka saan joka kuukausi. Kalenterin esirukouspyynnöt auttavat minua ymmärtämään, mitä eri maissa tapahtuu. Olen iloinen saadessani rukoilla toisten puolesta. Jumala toimii elämässäni ja muiden elämässä.

Hilda on yksi Tansanian yli 2 700 TN-rukoilijasta. Hänen käyttämänsä rukouskalenterin mukaan rukoilee myös noin 110 000 muuta ihmistä eri puolilla maailmaa 125 maassa mukaan lukien Suomi. Kalenterissa on jokaiselle päivälle yksi lyhyt rukous maailman naisten puolesta. Teemana voivat olla vaikkapa koulutus, köyhyys tai ihmiskauppa. Tansaniassa kalenteria painetaan swahiliksi 2400 kappaletta.

Tansaniassa on yli 360 ryhmää, joihin kokoonnutaan rukoilemaan kalenterin aiheiden ja omien asioiden puolesta. Yusta-niminen nainen kertoo, miten rukousryhmän löytyminen toi hänen elämäänsä myönteisen muutoksen.

– Elämäni on ollut surun täyttämää. Minut sanottiin irti työstä. Olen yrittänyt sen jälkeen pientä omaa yritystoimintaa, mutta toistaiseksi se ei ole menestynyt. Jouduin pois kodistani, kun en pystynyt maksamaan vuokraa. Pidin itseäni onnettomana, kunnes löysin toivon sanoman TN-rukousryhmässä. Jumala on antanut minulle tilapäisen majapaikan ja tiedän, että hän teki niin esirukousten tähden.

Ohjelma oli eristyksissä ainoa ystävä

TN-työhön kuuluvat kalenterin lisäksi puolen tunnin mittaiset TN-ohjelmat, joita lähetetään eri medioiden kautta 73 kielellä. Suomessa ohjelmia ei lähetetä, mutta suomalaiset tukevat niiden lähettämistä kymmenellä kielellä. Ohjelmat ovat osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä, jonka yhteistyökumppanina on Suomessa Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Swahilinkielinen TN-ohjelma on voinut helpottaa koronaan sairastumisen takia eristykseen joutuneiden elämää. Sarah kertoo olleensa kuoleman partaalla sairastuttuaan koronaan. Kukaan ei uskaltanut tavata häntä tartunnan pelossa.

– Olin yksin ilman ystäviä ja menetin toivon kokonaan. Minulla ei ollut ketään jolle puhua. Sairauden aikana minulla oli vain yksi ystävä, Toivoa naisille -radio-ohjelma. Oli rohkaisevaa kuunnella ohjelmaa, joka toi esiin Jumalan voittamattoman voiman. Oli helpottavaa rukoilla yhdessä juontajan kanssa. Tunsin toivoa ja onnea. Kahden viikon kuluttua Jumala armossaan paransi minut.

Lohtua koronakuolemaan

Tansanian TN-ohjelman tekijät saavat joka kuukausi noin 300-500 kuuntelijoiden yhteydenottoa. Valtaosa on tekstiviestejä. Noin kolmannes yhteydenotoista on puheluita. Kuulijoiden luona myös käydään.

Cicilia-niminen nainen kiittää TN-työryhmää, joka tuli tapaamaan häntä hänen miehensä kuoltua koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen.

– Naapurini tai sukulaiseni eivät saaneet tulla lohduttamaan meitä tartuntavaaran takia. Niin minä ja lapseni jäimme yksin ilman mitään apua. Olin surullinen ja epätoivoinen. Tänään olen saanut voimaa TN-uskonsiskojen tultua lohduttamaan meitä Jumalan sanalla ja rukouksella. Tunnen taas sydämeni vahvaksi. Jatkakaa samanlaisen rakkauden osoittamista muille kuin mitä osoititte minulle.

Myös miehiltä tulee säännöllisesti muutamia palautteita. James kertoo lähettämässään viestissä kuuntelevansa TN-ohjelmaa, vaikka ei olekaan nainen, joille arvelee ohjelman suunnatun.

– En ole nainen kuten ohjelma olettaa. Kuuntelen kuitenkin, koska ohjelma käsittelee perhe-elämän kysymyksistä ja tuo esiin Jumalan sanaa. Rukoilkaa puolestani ja vaimoni puolesta, jotta hänkin alkaisi kuunnella. Hän ei vielä huomaa ohjelman tärkeyttä. Toivon teidän lisäävän opetusta perhe-elämästä ja lasten kasvatuksesta.

Ashura kuuntelee mieheltä salaa

Koronapandemia on tuonut rajoituksia ihmisten elämään myös Tansaniassa. Josephine-niminen nainen perusti kotirukousryhmän, kun ei voinut tavata naapureitaan.

– Halusin aloittaa rukousryhmän naapureiden kanssa, mutta se ei ole nyt mahdollista. Niin aloimme rukoilla kotona mieheni ja lasteni kanssa rukouskalenterin avulla.

Samoin kuin Suomessa, Tansaniassakin syntyy uusia rukousryhmiä. Tansanian TN-työn koordinaattori Joyce G. Malima kertoo, että uusin ryhmä on syntynyt Intian valtameren maustesaarelle Sansibarille. Suurin osa Sansibarin asukkaista on afrikkaisia, mutta siellä asuu myös arabeja.

Saarella asuva Ashura kuuntelee TN-ohjelmaa, vaikka ei ole kristitty.

– Minun ei ole vaikeaa kuunnella ohjelman opetuksia. Kuulen hyviä luentoja elämästä. Mieheni otti minulta radion pois, kun hän huomasi, että kuuntelen kristillistä ohjelmaa. Kun hän on poissa, haen radion ja kuuntelen lisää.

TN-ohjelma on löytänyt myös nuoria kuuntelijoita. Yläasteikäiset Joan ja Mary sanovat, että he haluavat olla aikuisina hyviä naisia, ja ohjelma auttaa siinä. He kysyvät, voisivatko ohjelman tekijät tulla heidän kouluunsa opettamaan myös muita tyttöjä.

Back To Top