skip to Main Content
Toivoa Keski-Aasian Naisille Seitsemällä Kielellä
Monien Keski-Aasian naisten elämä on vaikeaa. He kaipaavat rohkaisua ja ymmärtävää kohtaamista. Kuva: Irene Strong/Unsplash.

Toivoa Keski-Aasian naisille seitsemällä kielellä

Kirgisialainen nainen kertoo ystävästään, joka käy hänen luonaan auttamassa siivouksessa.

– Hän kuuntelee koko ajan Toivoa naisille -ohjelmia älypuhelimestaan. Hänen miehensä ei anna hänen kuunnella niitä kotona eikä halua, että nainen käy kristittyjen kokoontumisissa. Nainen sanoo, että luonani hän voi kuunnella ja saada ohjelmista lohtua ja voimaa.

Kirgisialainen Toivoa naisille -työntekijä lisää, että monien naisten arkielämä on vaikeaa eikä heillä ole ketään, keneltä pyytää apua tai neuvoja.

– Toivoa naisille -ohjelmat sopivat juuri tähän tilanteeseen. Palaute ohjelmista on pääosin myönteistä. Saamme myös kysymyksiä henkilöiltä, jotka eivät tunne kristinuskoa.

Ohjelman kuulija vahvistaa, että arkielämää koskevat neuvot tulevat tarpeeseen.

– Esimerkiksi kerran käsiteltiin hätätilanteita ja ensiapua. Ohjelmassa kerrottiin miten toimia, jos lapsi saa palovammoja. Yhtä tärkeää on puhua vaikkapa masennuksesta ja anteeksiantamuksesta.

Kuuluu Afganistanissakin

Kirgisia on yksi Keski-Aasian maista. Muut ovat Kazakstan, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Toivoa naisille -työ alkoi alueella vuonna 2004 osana kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomalaiset tukevat Keski-Aasian Toivoa naisille -työtä Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan välityksellä.

Toivoa naisille -radio-ohjelmia lähetetään Keski-Aasiassa seitsemällä kielellä: kazakki, kirgiisi, tadžikki, uzbekki, turkmeeni, karakalpak ja Keski-Aasian venäjä. Ohjelmat kuuluvat myös Afganistanissa.

Toivoa naisille -työhön kuuluu myös eri puolilla maailmaa käytettävä rukouskalenteri, joka yhdistää yli 100 000 rukoilijaa. Siinä on yksi rukous jokaiselle päivälle maailman naisten puolesta. Keski-Aasiassa kalenteri ilmestyy kirgiisin ja kazakin kielillä. Tažikinkieliset rukoilijat käyttävät Keski-Aasian venäjänkielistä kalenteria.

Keski-Aasian venäjäksi käännettyä kalenteria tulostetaan 25 kappaletta ja kirgiisiksi 45 kappaletta. Kirgiisinkieliset kalenterit lähetetään neljän kirgiisikirkon käyttöön. Niitä tulostetaan kirkoissa tarvittaessa lisää. Lisäksi muutamia kalentereita lähetetään sähköpostin liitteenä.

– Kirgisiassa on useita erikokoisia rukousryhmiä. Siellä ja muuallakin Keski-Aasiassa naiset ilmaisevat ilonsa siitä, että he voivat olla mukana rukouksessa, joka on maailmanlaajuista, koordinaattori sanoo.

Ilmapiiri vapautunut

Kazakin kielellä tulostetaan 30 kalenteria. Rukouskalenteria jaetaan myös sosiaalisen median viestisovellusten WhatsAppin ja Telegramin kautta. Telegram on suosittu sovellus muun muassa Venäjällä ja Iranissa.

Kazakstanin yhteiskunnallinen tilanne on muuttunut, kun maahan valittiin noin vuosi sitten uusi presidentti. Edellinen hallitsi maata Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien lähes 30 vuotta itsevaltiaan ottein.

– Ilmapiiri on vapautunut ja kristittyjen tilanne on helpottunut. Toisaalta islam on kasvattanut suosiotaan varsinkin nuorten keskuudessa. Kulttuuriset perinteet ovat vahvistuneet ja tyttöjen ja naisten asema on heikentynyt ja väkivalta heitä kohtaan lisääntynyt, kertoo Keski-Aasian Toivoa naisille -koordinaattori.

Hän kertoo hälyttävän tilastotiedon: Kazakstan on nuorten itsemurhatilasoissa kolmantena maailmassa.

– Siksi sanoma Jeesuksen lupaamasta toivosta on saatettava ihmisten ulottuville.

Rohkaisua ja ymmärrystä

Keski-Aasian kristittyjen asema on vuosia ollut vaikein Uzbekistanissa. Heitä on vainottu avoimesti. Olot vapautuivat ja kristittyjenkin tilanne helpottui vuonna 2016, kun maata itsevaltaisesti johtanut presidentti kuoli.

– Silti monet kristityt elävät yhä pelon vallassa. Heitä rohkaisee kuitenkin niiden kristittyjen esimerkki, jotka saivat Jumalalta voimaa todistaa uskostaan vainojen keskellä ja jotka kokivat johdatusta vaikeissa tilanteissa, koordinaattori sanoo.

Koordinaattorin mukaan Keski-Aasian miesvaltaisessa kulttuurissa naisten asema on usein huono. Naisen odotetaan olevan hiljaa ja palvelevan ja kunnoittavan miestään kaikissa olosuhteissa. Hän ei saa vaatia omia oikeuksiaan. Avioerot ja yksinhuoltajuus ovat yleisiä.

– Naiset kaipaavat rohkaisua ja ymmärtävää kohtaamista. Saamme kertoa naisille yksinkertaisen totuuden: Jumala rakastaa jokaista ihmistä. Saamme kertoa vapaudesta, jonka usko Jeeukseen tuo ja rohkaista heitä luottamaan häneen ja hänen johdatukseensa.

Lähde: TWR

Back To Top