skip to Main Content
Toivoa Naisille -ohjelma Ruokkii Naisen Itsetuntoa Keski-Aasiassa
Keski-Aasian miesvaltaisessa kulttuurissa naisten asema on usein huono. Naiset kaipaavat rohkaisua ja ymmärtävää kohtaamista. Kuvan Uzbekistanista on ottanut Persa Sakellaridi/Unsplash

Toivoa naisille -ohjelma ruokkii naisen itsetuntoa Keski-Aasiassa

Usein henkisesti haavoittavissa olosuhteissa eläviä Keski-Aasian naisia pitää muistuttaa siitä, että he ovat arvokkaita Jumalan silmissä. Mitä useammin he saavat kuulla tämän, sitä vahvemmaksi tämä tietoisuus heissä kasvaa.

Näin sanoo Keski-Aasiassa Toivoa naisille (TN)-ohjelmia toimittava nainen. Hän jää turvallisuussyistä nimettömäksi. Ohjelmissa on kaksi osaa. Aluksi puhutaan naisen arjesta ja sitten siitä, miten Jumala voi tulla ihmisen elämään.

– Kutsumme lähetykseen naisia ja joskus miehiäkin kokemusasiantuntijoiksi. Käytämme myös esimerkiksi lääketieteen asiantuntijoita. Hengellinen osuus jatkaa samaa aihetta, josta ohjelma on alkanut. Jos olemme puhuneet vaikkapa siivouksesta, voimme jatkaa mielen ja sielun syväpuhdistuksesta, toimittaja kertoo.

TN-ohjelmat ovat kansainvälinen ohjelmamalli. Samannimisiä ohjelmia lähetetään yli 70 maassa radion ja muiden medioiden välityksellä. Ohjelman alkuosa muokataan kulttuuriin sopivaksi. Ohjelmia on lähetty yli 20 vuotta. Ne ovat osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä, jonka suomalainen yhteistyökumppani on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Parissa Keski-Aasian maassa on työstetty ohjelma-sarja, joka pohjautuu Nancy DeMossin kirjaan Valheita, joita naiset uskovat ja totuus, joka vapauttaa heidät.

Kuin viileää ja puhdasta vettä

TN-ohjelmat saavat Keski-Aasiassa monenlaista palautetta. Toimittaja ilmaisee asian niin, että jotkut ovat iloisia siitä, että ohjelmia lähetetään, toiset taas eivät. Onneksi myönteistä palautetta tulee enemmän kuin kielteistä.

Yksi kuulijoista kuvaa, että ohjelmat ovat kuin enkelin vierailuja.

– Puuhailen samalla jotain kuunnellessani ohjelmia. Ohjelmat uppoavat suoraan sydämeeni ja ymmärrän, mihin suuntaan minun pitää pyrkiä. Totuuden sanat sytyttävät Jumalan tulen sydämeeni.

Toinen kertoo, että kuulijoiden tervehdys ohjelman alussa on tullut hänelle rakkaaksi. Ohjelma alkaa sanoilla: ”Hei rakkaat kuulijat, siunatut siskot, tämä on TN-ohjelma. Hänestä on hyvä, että ohjelmassa on kaksi osaa. Hän saa hengellistä ravintoa ja neuvot ja ohjeet tukevat elämää.

Kolmas vertaa ohjelmaa veteen. Hän sanoo saavansa ohjelmasta viileää ja puhdasta vettä janoiselle sielulleen.

Toivoa naisille -radio-ohjelmia lähetetään Keski-Aasiassa seitsemällä kielellä: kazakki, kirgiisi, tadžikki, uzbekki, turkmeeni, karakalpak ja Keski-Aasian venäjä. Ohjelmat kuuluvat myös Afganistanissa.

Radio tärkeä maaseudun kylissä

Koronapandemia on sulkenut yhteiskunnan myös Keski-Aasiassa. Kaikki kirkot eivät ole saaneet oikeutta rekisteröityä ja niiden jäsenet kokoontuvat kodeissa. Koronarajoitusten aikaan näitäkään tapaamisia ei ole voitu järjestää.

– Rajoitukset toivat myös uusia mahdollisuuksia. Erityisesti radiosta tuli tärkeä, kun ihmiset kuuntelivat hengellisiä ohjelmia. Moni kuuli evankeliumin ja otti Jeesuksen vastaan. Perheet kasvoivat hengellisesti kuunnellessaan ohjelmia, toimittaja sanoo.

Hän kertoo perheestä joka oli aiemmin ottanut Jeesuksen vastaan, mutta vainojen takia lakkasi käymästä kirkossa ja kasvamasta uskossa. Perhe sai radion, jossa oli ohjelmia myös muistikortilla.

– Perhe kertoi tunteneensa, kuinka jokainen ohjelma olisi tehty kuin heitä varten. Ohjelmissa vastattiin juuri heidän kysymyksiinsä. Heidän uskonsa uudistui.

Radio on tärkeä ohjelmien välityskanava etenkin pienissä Keski-Aasian kylissä, joissa suurin osa kuulijoista asuu. Lähetys voidaan suunnata suurelle kuulijakunnalle. Kaupungeissa internet toimii luotettavasti. Siellä kristillistä sisältöä voidaan jakaa myös Youtuben, Instagramin, Telegramin, podcastien ja puhelimeen ladattavan MUST-sovelluksen välityksellä. Yhdessä Keski-Aasian maista suunnitellaan myös omankielisen ylistysmusiikin äänittämistä ja lähettämistä.

– Rukouksemme on, että osaisimme käyttää sosiaalisen median alustoja entistä tehokkaammin. Rukoilemme myös mahdollisuuksien avautumista ohjelmien lähettämiseen paikallisradioissa. Työntekijöittemme turvallisuus on myös tärkeä rukousaihe, toimittaja listaa.

Back To Top