skip to Main Content
Toivoa Naisille -työ Tukee Alkuperäiskieltä
Kabyylinkieliset Toivoa naisille -ohjelmat tukevat alkuperäiskielen asemaa. Arabian kielen vaikutusvallan kasvaessa vähemmistökielen puhuja ilahtuu kuullessaan viestin omalla kielellään. Kuva: Unsplash.

Toivoa naisille -työ tukee alkuperäiskieltä

Oma kieli on tärkeä osa identiteettiä. Varsinkin vähemmistökielen puhuja ilahtuu kuullessaan viestin omalla äidinkielellään, sydämensä kielellä.

Tämän ovat huomanneet myös kabyylinkielisten Toivoa naisille (TN) -ohjelmien tekijät. Kabyyli on yksi berberikielistä. Se on pohjoisafrikkalainen alkuperäiskieli ja noin viiden miljoonan kabyylin äidinkieli. Sitä puhutaan etenkin Algeriassa Kabylian alueella. Algeriassa kabyyli sai virallisen aseman vuonna 2016.

– Meillä on laaja kirjo kuulijoita. He ovat etupäässä kabyylinaisia ja perheitä, jotka asuvat Kabylian alueella. Monet kabyylit asuvat myös naapurimaissa Algerian rajan lähellä. Olemme saaneet viestejä ihmisiltä, jotka puhuvat saman kieliryhmän toista kieltä tai murretta. Hekin ovat olleet iloissaan kuullessaan kabyylin kieltä. Alkuperäiskielen puhujat eivät halua antaa periksi arabian kielen vaikutusvallalle, TN-työn koordinaattori sanoo. Turvallisuussyistä hänen nimeään ei julkaista.

Toivoa naisille -ohjelmat ovat radion ja yhä enenevässä määrin muidenkin medioiden kautta lähetettäviä ohjelmia, joissa käsitellään naisen arkea ja kerrotaan armollisesta Jumalasta, joka antaa toivon. Niitä lähetetään 73 kielellä. Ohjelmat ovat perinteisesti puolen tunnin mittaisia, mutta nyt yhä useammassa maassa sisältöä koostetaan uudelleen, jotta se toimii sosiaalisen median eri kanavissa.

Työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Facebook ja Viber

Myös kabyylinkielinen TN-työryhmä on kehittänyt uusia keinoja tavoittaa kuulijoitaan, kun pandemia on tuonut rajoituksia ihmisten tapaamiseen ja kokoontumiseen. Kesällä 2020 luotiin omat sivut yhteisöpalvelu Facebookiin. Vuoden loppuun mennessä Facobook-sivu oli saanut 280 seuraajaa. Facebookissa on linkki internetin sivulle radiokabyle.com, jonka kauttaa TN-ohjelmia voi kuunnella radion lisäksi.

– Kirjoitamme Facebook-sivullemme rohkaisevia viestejä kuuntelijoillemme. Ensimmäisen puolen vuoden aikana niitä jaettiin edelleen 45 kertaa ja samoin kommentoitiin 45 kertaa. Rukoilemme, että työ kasvaa erityisesti sosiaalisen median kautta, vaikka vasta opettelemme käyttämään sitä, koordinaattori kertoo.

Kun kuuntelijoita ei ole voitu käydä tapaamassa, kabyynkinkielinen TN-työ otti käyttöön Viber-pikaviestipalvelun, joka on antanut mahdollisuuden keskustella kuuntelijoiden kanssa. Jonkin verran on voitu myös jakaa radioita, jossa on tila muistikortille. Kortille on ladattu TN-ohjelmia. Näin kuuntelijat voivat kuunnella ohjelmia silloin, kun heille sopii.

Uusi TN-ohjelma lähetetään kerran viikossa lauantai-iltana. Lähetyksen kuuluvuusalue ulottuu suurimpaan osaan Algeriaa ja isoille alueille naapurimaihin Marokkoon, Tunisiaan ja Libyaan. Alueilla asuu ihmisiä, jotka puhuvat samaan berberikielten ryhmään kuuluvaa toista kieltä tai murretta.

– Työryhmämme on kiitollinen mahdollisuudesta olla vuorovaikutuksessa kuuntelijoittemme kanssa. Monille perheille ja naisille ohjelmat ja yhteydenottomme ovat kuin elämänlanka. Köyhien määrä on kasvanut pandemian aikaan nopeasti. Monet ihmiset kärsivät hyväksikäytöstä tai vainosta. Voimme rohkaista monia TN-työn avulla.

Toivoa pimeään kuoppaan

Koordinaattori kertoo naisesta, jonka kanssa TN-työntekijä oli ollut puhelinyhteydessä joitakin kertoja. Nainen oli sairas. Hän asui vanhempiensa kanssa ja hoiti heitä. Kun rajoitukset vähän hellittivät, työntekijä lähti tapaamaan naista. Kun nainen tuli avaamaan, hän hymyili, mutta näytti väsyneeltä. Taloon oli muuttanut myös hänen sisarensa, joka oli jättänyt miehensä. Tunnelma talossa oli masentunut. Sisar saattoi itkeä tuntikausia.

– Nainen sanoi koordinaattorille, että vaikka hän on laiha kuin tikku, väsynyt ja poikki, hän luottaa Jeesukseen. Silloin hänen siskonsa tuli huoneeseen ja selvisi, että hän oli kuullut suurimman osan keskustelusta, koordinaattori kertoo.

Sisko sanoi tuntevansa syyllisyyttä siitä, että on taakaksi siskolleen, joka on sairas. Työntekijä muistutti, että sairaalla siskolla ei ollut hätää, koska hän tuntee Jeesuksen, johon voi luottaa. Hänellä on toivo elämässään.

– Yrität turhaan luottaa ihmisiin ja siihen, mitä näet ympärilläsi. Oikeasti tarvitset Jeesusta. Pysyt pimeässä kuopassa, ellet löydä todellista toivoa, jonka Jeesus voi antaa, TN-työntekijä jatkoi.

Silloin miehensä jättänyt nainen huokaisi, että hänen täytyy palata miehensä luokse ja panna toivonsa Jeesukseen. Naiset rukoilivat yhdessä, ja TN-työtekijä lupasi jatkaa rukousta sisarusten puolesta.

Viranomaiset sulkivat monia Algerian kristillisiä kirkkoja jo kauan ennen pandemiaa. Nyt joillekin kirkoille on annettu lupa avata ovensa, kunhan pandemia hellittää.

Back To Top