skip to Main Content
Toivoa Pohjois-Kyprokseen Ja Kurdinaisille
Pohjois-Kypros saa pian alueen ensimmäisen kristillisen radioaseman, josta lähetetään myös Toivoa naisille -ohjelmia. Kuva: Jari Vähäsarja.

Toivoa Pohjois-Kyprokseen ja kurdinaisille

Pohjois-Kyproksen naisilla ja Turkin kurdinaisilla on paljon yhteistä. Enemmistö heistä on muslimeja. Monet kaipaavat perheen ja yhteiskunnan arvostusta. Kumpikin ryhmä on vailla naisille suunnattua, heidän omalla äidinkielellään toimitettua kristillistä ohjelmaa.

Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa päätti vuosikokouksessaan 20.11.2021 alkaa tukea Toivoa naisille (TN)-ohjelmia kurdin kielen toisella päämurteella, kurmandžilla. Ohjelmien lähettäminen pyritään aloittamaan Itä-Turkissa ensi vuoden aikana.

Kokous päätti tuesta myös Pohjois-Kyproksella lähetettäville turkinkielisille TN-ohjelmille. Ohjelmien lähettäminen on osa Sansan yhteistyökumppanin TWR:n Pohjois-Kyproksella aloittamaa Toivon silta -kokonaisuutta. Ohjelmia lähetetään aluksi netissä, mutta alueen ensimmäisen kristillisen radioaseman perustamiselle on jo näytetty vihreää valoa.

– Olemme iloisia Toivoa naisille -työn uusista aluevaltauksista. Työmme tulee kohdentaa sinne, missä evankeliumia ei muuten kuultaisi ja missä medialla on erityinen merkitys. Myös Turkin kurdialueen ja Pohjois-Kyproksen naisten tulee saada kuulla hyvä sanoma Jumalan rakkaudesta, sanoo Sansan toiminnanjohtaja Arto Antturi.

Tutkimus pohjusti aloitusta

Päätöksen jälkeen Sansan tukemien TN-ohjelmien määrä on 12. Ohjelmien malli on TWR:n kehittämä, ja se on käytössä yli 70 maassa. Ohjelma tulee naisen rinnalle pohtimaan arjen asioita ja kertomaan Jumalasta, joka rakastaa ja arvostaa naista.

– Olen kiitollinen Sansan tuesta näille kahdelle uudelle hankkeelle. Suomalaisten rukoustuki kurmandžin ja Pohjois-Kyproksen työlle on myös tärkeää ja arvokasta, sanoo Miia da Silva.

Hän on Sansan lähettämänä TN-työn aluekoordinaattorina Euroopan, Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella asemapaikkanaan Irlanti. Hän on myös uusien kohteiden aluekoordinaattori.

TWR:n keräämän tutkimustiedon mukaan Pohjois-Kyproksen naisten työllisyysaste on matala. Etenkin naimisissa olevat naiset ilmaisivat kyselytutkimuksessa tyytymättömyyttään elämäntilanteeseensa. Yksi nainen jopa kuvasi elävänsä kuin avovankilassa.

Kristillinen asema tervetullut

Pohjois-Kyproksen alue on noin kolmannes Kyproksen saaresta. Alue julistautui vuonna 1983 itsenäiseksi valtioksi nimellä Pohjois-Kyproksen tasavalta, mutta itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Alueella asuu yli 300 000 ihmistä.

– Ehkä pieni väkimäärä on syynä siihen, että alue on jäänyt katveeseen eikä pohjoiskyproslaisille naisille ole ollut tarjolla omaa kristillistä ohjelmaa. Koemme johdatuksena sen, että nyt kristillinen radioasema toivotetaan avosylin tervetulleeksi, Miia da Silva sanoo.

Ohjelmien lähettämisessä päästään alkuun käyttämällä jo olemassa olevia turkinkielisiä TN-ohjelmia, joita on tuotettu vuodesta 2012. Niistä valikoidaan erityisesti Pohjois-Kyproksen kuuntelijoille sopivia. Heti alusta alkaen ohjelmaa tehdään tunnetuksi sosiaalisessa mediassa ja aloitetaan vuorovaikutteinen yhteydenpito kuulijoihin sosiaalisen median alustoilla.

Yhdessä paikallisten kanssa

Kurmandžia puhutaan Itä-Turkin lisäksi Pohjois-Syyriassa, Länsi-Iranissa ja Pohjois-Irakissa. Kurmandžinkielisten Toivoa naisille -ohjelmien aloittamista on valmisteltu yhdessä pienen paikallisen kristillisen yhteisön kanssa. Työlle on löytynyt paikallinen koordinaattori, joka kääntää ohjelmat kurmandžin kielelle. Hän mukauttaa ohjelman arkielämää koskevan osuuden sopivaksi paikalliseen kulttuuriin.

TN-työn toinen peruspilari on rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Saman rukouksen rukoilee yli 110 000 rukoilijaa. Joukkoon kuuluu myös suomalaisia. Suomen seurakunnissa toimii 111 TN-rukousryhmää. Itä-Turkissa rukousryhmien perustamista suunnitellaan yhteistyössä kurmandžinkielisen paikallisen seurakunnan kanssa.

– Kristillisen työn tekeminen ja TN-ohjelmien tuottaminen ei ole monilla alueilla helppoa, mutta Itä-Turkissa työtä aloittavat naiset ovat rohkeita ja sitkeitä. Erityisen rohkaisevaa on paikallisen seurakunnan tuki alusta asti. Uusi koordinaattori iloitsee siitä, että hän saa olla viemässä toivon sanomaa Jeesuksesta naisille, joista monet kokevat olevansa täysin arvottomia.

Gujaratin ohjelmat televisioon

Sansan vuosikokous päätti jatkaa Intian gujaratinkielisten TN-ohjelmien tukemista, kun ne siirtyvät ensi vuoden alussa radiosta televisioon. Sansa on tukenut ohjelmien tuottamista ja lähettämistä vuodesta 2012. Ohjelmia on voinut jo aiemmin katsoa internetissä videopalvelu YouTuben kautta.

Intian länsiosassa sijaitsevan Gujaratin osavaltion tulotaso on Intian korkeimpia. Laajakaistainen internet-yhteys on jokaisen ulottuvilla. Gujaratia puhuu noin 46 miljoonaa ihmistä ja se on osavaltion pääkieli. Noin 90 prosenttia väestöstä on hinduja.

Back To Top