skip to Main Content
Toivoa Tuodaan Vauvojen Teho-osastolle Albaniassa
Albanian Toivoa naisille -työn koordinaattori Ledi Hebibasi (oik.) yhdessä Toivoa naisille -työn kansainvälisen johtajan Peggy Banksin kanssa.

Toivoa tuodaan vauvojen teho-osastolle Albaniassa

Kun albanialainen Teuta-niminen nainen synnytti toisen lapsensa, vauvalla ei ollut kaikki kunnossa. Teuta joutui lähtemään lapsen kanssa pääkaupunkiin Tiranaan vastasyntyneiden teho-osastolle, sillä vauvan aivot vaativat erityistä hoitoa.

– Olin paniikissa. En saanut sairaalassa tietoa lapsen voinnista ja pelkäsin menettäväni lapsen, Teuta kertoo.

Albanian Toivoa naisille -työryhmä toimii yhteistyössä Tiranan lastensairaalan kanssa ja käy perjantaisin vastasyntyneiden teho-osastolla tarjoamassa tukeaan äideille. Yksi työryhmän jäsen jutteli myös Teutan kanssa.

– Hänen sanansa olivat kuin balsamia. En tiennyt, että kauhistuneena heijastaisin kielteisiä tunteita vauvaan. Kuulin myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Vaikka olenkin kristitty, se ei tee minua immuuniksi pelolle ja huolille, Teuta kertoo.

Nyt kun lapsen syntymästä on jo jonkin aikaa, Teuta sanoo huomaavansa, miten paljon keskustelu auttoi häntä selviämään kriisistä. Vauvakin toipui ja hänen aivonsa toimivat lääkäreiden mukaan normaalisti.

Ohjelmista tuttuja teemoja

Albanian Toivoa naisille -työ on osa kansainvälistä Toivoa naisille -rukousliikettä, joka toimii 120 maassa osana maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Liike toimii myös Suomessa. Täällä sen taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Toivoa naisille -työssä on kaksi päälinjaa: naisen arkea lähelle tulevat radio-ohjelmat ja rukous.

Albanian Toivoa naisille -työn koordinaattorin Ledi Hebibasin mukaan useimmilla teho-osastolla hoidettavien vastasyntyneiden äideillä on masennusoireita, mutta sairaalassa ei ole tarjolla psykologista apua heille.

– Me voimme käyttää hyväksemme Toivoa naisille -ohjelmista tuttuja teemoja puhuessamme vastasyntyneiden äideille. Näitä ovat esimerkiksi kuinka käsitellä pelkoja ja huolia, kuinka hoitaa vastasyntynyttä ja vanhempien suhteen tärkeys vauvaperheessä.

Hän sanoo, että äidit eivät aina saa tietoa sairaalaan tuodun lapsensa voinnista ja tilanteesta. He alkavat pelätä pahinta eivätkä huoliajatukset auta tilanteessa.

– Me juttelemme ja joskus myös rukoilemme äitien kanssa. Jos tilanteeseen sopii, annamme myös hengellistä luettavaa. On ollut ilo, että sairaalan henkilökuntakin on huomannut äideissä muutoksen myönteisempään suuntaan vierailujemme jälkeen.

Koulutusta turvataloon

Albanian Toivoa naisille -työ vierailee säännöllisesti myös naisten turvatalossa. Siellä opetuskokonaisuus ”Parantavat kädet” on tuonut uutta näkökulmaa henkilökunnan työhön.

– Henkilökunta kiitti opetuskokonaisuutta. Tässä vaiheessa voimme välittää hengellisistä asioista vain perusteita. Haluamme luoda luottamukselliset suhteet, jolloin voimme olla avoimempia.

Toivoa naisille -työssä on käytössä rukouskalenteri, jonka teemat vaihtelevat kuukaudesta toiseen. Yli 100 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa yhtyy kalenterin rukoukseen maailman naisten puolesta.

Kun teemana oli ihmiskauppa, rukouskalenteri toi pakkoprostituution uhriksi joutuneet naiset Bitaj-nimisen abanialaisen rukoilijan tietoisuudeen.

– Usein emme tiedä heidän elämästään ja meillä on ennakkoluuloja. En ole aiemmin kuullut ihmiskaupan uhreista enkä tiennyt, että Toivoa naisille -työssä mukana olevat ovat voineet tavata näitä naisia ja välittää Jumalan rakkautta. Tänään rukousryhmässämme rukoilimme erityisesti ihmiskaupan uhrien puolesta.

Toivoa naisille -radio-ohjelmia lähetetään 73 kielellä. Suomessa niitä ei lähetetä, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä kymmenellä kielellä. Ohjelmissa on arkisten asioiden lisäksi myös hengellistä sisältöä.

– Kuuntelen ohjelmaa säännöllisesti, sillä saan siitä sitä mitä tarvitsen. Kuulun myös rukousryhmään. Kalenteri auttaa meitä rukoilemaan toisten naisten puolesta, koska siinä kerrotaan heidän rukouspyyntöjään, Rozina kertoo.

 

Back To Top