skip to Main Content
Uskontoon Pettynyt Khadija Näki Jeesuksen
Arabiankielisellä Toivoa naisille -ohjelmalla on Facebook-sivu Laki Raja,  jolla on 133 000 seuraajaa ja vilkasta keskustelua. Kuva on poimittu tältä sivulta. Kuva: TWR

Uskontoon pettynyt Khadija näki Jeesuksen

Arabimaissa joka kolmas nainen joutuu kokemaan lähisuhdeväkivaltaa. Tämä on virallinen tilastotieto, mutta kaikki tapaukset eivät ehkä tule ilmi, koska naiset eivät halua leimautua. Heitä saatetaan myös painostaa pysymään vaiti. Väkivalta kohdistuu myös lapsiin. Saudia-Arabiassa asuva somalitaustainen Khadija, 20, kertoo isästään, joka pahoinpiteli henkisesti ja fyysisesti hänen äitiään, sisartaan ja häntä. Nimi on muutettu turvallisuussyistä.

– Vaikka isä meni naimisiin toisen naisen kanssa, hän ei jättänyt meitä rauhaan. Hän sanoi, että naista pitää lyödä, jotta hän pysyisi oikealla polulla. Tämän takia aloin vihata islamia ja luovuin siitä 16-vuotiaana. Jumala oli minulle vain taruhahmo tai muinaista historiaa.

Khadija jatkaa, että Jumalan olemassaolo alkoi tuntua mahdolliselta, kun hän tapasi filippiiniläisen kristityn naisen.

– Puhuimme aluksi isästäni, joka oli sairastunut syöpään. Purin tunteitani. Sitten nainen kertoi Jumalasta asioita, jotka saivat minut miettimään. Menin kotiin ja rukoilin, että Jumala näyttäisi minulle, onko hän olemassa.

Jeesus ilmestyi unessa

Khadija näki Jeesuksen unessa.

– Tiesin, että Jeesus oli luonani. Hän ojensi minulle kätensä ja pyysi minua tarttumaan siihen, jos etsin häntä. Tartuin käteen. Herätessäni tunsin rauhan ja onnen sisimmässäni.

Khadija alkoi etsiä tietoa Jeesuksesta. Hän etsi puhelimeensa Raamattu-sovelluksen ja alkoi lukea. Hän tapasi kristittyjä.

– He eivät uskoneet, että olen tosissani, että haluan tulla kristityksi ja kastetuksi.

Sitten Khadijan isä kuoli, ja hän joutui muuttamaan setänsä luokse.

Raamattu puhelimessa paljasti

– Setäni huomasi, että en ole enää muslimi. Hän löysi puhelimestani Raamatun ja kristillistä musiikkia. Hän uhkasi tappaa minut, jos en palaa islamiin, Khadija kertoo.

Hän kieltäytyi palaamasta islamiin.

– Jeesus sytytti valon sydämeeni. Hän antaa tarkoituksen elämään ja hän on ainoa tie taivaaseen. Olin valmis jopa kuolemaan hänen kanssaan.

Khadija löysi arabiankieliset Toivoa naisille (TN) -radio-ohjelmat etsiessään tietoa kristinuskosta. Hän kuuli ohjelman viestin, että Jeesus haluaa parastamme ja toimii hyväksemme. Hän otti yhteyttä ohjelmien tekijöihin. Hän kysyi, miten voisi saada kasteen, jotta voisi kuolla rauhassa kristittynä.

– Aloimme yhteydenpidon hänen kanssaan. Johdatimme häntä kristinuskon totuuteen ja vakuutimme, että hän voi kuolla Jeesuksen omana ilman kastettakin, arabiankielisen TN-työn koordinaattori kertoo.

Setä painosti Khadijaa käymään moskeijassa. Muuten hän joutui olemaan kotona.

– Olen päättänyt mennä moskeijaan. Uskon, että Jeesus haluaa minun elävän ja kertovan hänen rakkaudestaan.

Ajatukset piilossa hunnun takana

Khadijan yhteydenotto on yksi puolen vuoden aikana TN-ohjelman tekijöille tulleesta noin 12 000 yhteydenotosta. Puolen tunnin ohjelmasta puolet käsittelee arkisia asioita. Arabimaissa tärkeitä aiheita ovat naisen arvostaminen, avioliitto ja vanhemmuus. Toinen puoli on hengellinen. Siinä etsitään Raamatusta vastauksia elämään.

– Arabimaissa naista ei arvosteta eikä rakasteta omana itsenään. Hänen ajatuksensa ovat piilossa hunnun takana. Monia naisia käytetään seksuaalisesti hyväksi. Aviomies ei useinkaan rakasta vaimoaan. Suhde on vain fyysinen. Vaimon on toteltava. Mies juo, lyö ja käyttää hyväkseen. Vaimo tottuu ajattelemaan, että tämä on tavallista. Hän kaipaa rakastetuksi tulemista, koordinaattori kuvaa. Hän ei turvallisuussyistä halua nimeään julkisuuteen.

Ohjelmissa muistutetaan, että nainen on rakastettu, arvokas, lunastettu. Kuulijalta kysytään, mikä on elämäntehtäväsi, johon Jumala sinut loi? Mitkä asiat ovat Sinulle tärkeitä?

Palaute tulee sosiaalisessa mediassa

Suurin osa TN-ohjelmien palautteesta tulee sosiaalisen median kautta.

– Sosiaalisessa mediassa voi käyttää nimimerkkiä. Tämä on tärkeää musliminaisille. He saattavat olla aluksi vihaisia ja syytteleviä, mutta ymmärrämme sen taustalla olevan uskonnon. Pyrimme olemaan tuomitsematta ja arvostelematta heitä ja pidämme keskustelun avoimena. Rakkaus murtaa muureja, koordinaattori jatkaa.

Hän kertoo naisesta, joka ei uskonut rakkauden mahdollisuuteen. Hänen isänsä, veljensä ja aviomiehensä olivat kohdelleet häntä kaltoin. Kesti kuukausia, ennen kuin hänen kanssaan päästiin hyvään keskusteluyhteyteen.

– Kun eräässä ohjelmassa puhuttiin siitä, kuinka Jumala hyväksyy meidät sellaisina kuin olemme, nainen otti yhteyttä ja kertoi olevansa kyynelissä. Hän sanoi, että olemme ainoita ihmisiä, jotka hyväksymme hänet sellaisena kuin hän on.

Nainen ihmetteli, miksi hän saa osakseen rakkautta, vaikka muslimit voisivat tappaa ohjelman tekijät vain sen takia, että he ovat kristittyjä.

– Saimme tilaisuuden kertoa Jeesuksesta. Kyse ei ole meidän osoittamastamme inhimillisestä rakkaudesta, vaan Jumalan sydämiimme antama rakkaus auttaa meitä rakastamaan.

Myöhemmin nainen ilmoitti, että hänen pitää lopettaa yhteydenpito, koska hänen perheensä oli saanut sen selville. Hän kuitenkin lupasi kuunnella ohjelmiamme.

Radio on turvallinen media

Arabiankielisiä TN-ohjelmia kuunnellaan eniten Algeriassa, Irakissa, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Egyptissä, Palestiinassa ja Jemenissä. Ohjelmia on lähetetty vuodesta 2011. Niiden tuottaminen ja lähettäminen on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa TWR:n yhteistyökumppani on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

– Radio on erityisen tärkeä arabimaailmassa. Se tavoittaa ihmisiä laajasti. Radio on turvallinen media. Jotkut piiloutuvat toiseen huoneeseen kuuntelemaan sitä, koordinaattori kertoo.

Radiossa kuultu ohjelma näkyy Facebookissa seuraavana päivänä. TN-ohjelmien sivulla on 133 000 seuraajaa, ja kutakin ohjelmaa seuraa 20 000–50 000 kuulijaa. TN-mobiilisovellus on käytössä ja ohjelmia voi kuunnella myös internetin kautta. Nettiradion kuuntelijoiden kärkimaat ovat Yhdysvallat, Egypti, Australia, Saksa, Ranska, Ruotsi, Libanon ja Algeria.

Rukous kaiken lähtökohta

Ohjelmien lisäksi TN-työhön liittyy rukous maailman naisten puolesta. Noin 60 000 rukoilijaa rukoilee joka päivä rukouskalenterin mukaan saman rukouksen. Se voi liittyä tiettyyn maahan, alueeseen tai ilmiöön kuten ihmiskauppaan.

– Kaiken lähtökohta on rukous. Mitään ei tapahdu ilman rukousta. Tarvitsemme Pyhän Hengen voimaa. TN-työn esikuva on Vanhan testamentin Hanna. Hän uskoi rukouksen voimaan ja sai osakseen ylenkatsetta. Samoin on arabinaisten laita, koordinaattori sanoo.

Arabiankielinen rukouskalenteri on käytössä Egyptissä, Syyriassa, Jordaniassa, Irakissa ja Palestiinassa. WhatsApp-sovelluksen avulla naiset voivat rukoilla samaan aikaan. Päivän rukous julkaistaan myös Facebookissa.

Lähteet: TWR Women of Hope, Eeva Vähäsarjan tekemä haastattelu

Back To Top