skip to Main Content
Valkoisesta Valheesta Tulikin Totta
Turkissa on enemmän pakolaisia kuin missään muussa maailman maassa. Turkin Toivoa naisille -työ auttaa heitä monin tavoin. Kuva David Monje/Unsplash.

Valkoisesta valheesta tulikin totta

Turkkiin on viime vuosina tullut pakolaisia myös Iranista, vaikka valtaosa 3,6 miljoonasta pakolaisesta onkin syyrialaisia.

Turkin Toivoa naisille -työ tavoittaa myös Iranista tulleita. Työn koordinaattori kertoo, että käytännön avun lisäksi Toivoa naisille -työntekijät ovat saaneet auttaa krisinuskoon tutustuneita ja Jeesuksen kohdanneita iranilaisia kasvamaan uskossaan. Koordinaattori haluaa pysyä nimettömänä turvallisuussyistä.

Yksi Turkkiin tulleista on 44-vuotias Muhammad. Hän tunsi pelkoa ja levottomuutta ja halusi perheineen pois Iranista. Hänellä on kaksi lasta. Hän valmisteli pakoaan ottamalla yhteyttä lakimieheen.

– Minulla ei ollut tarvittavaa rahaa salakuljettajille eikä perusteita turvapaikkaan, joten perusteet piti keksiä. Lakimies suositteli perusteluksi kääntymistä kristinuskoon, Muhammad kertoo.

200 kysymystä

Lakimies neuvoi Muhammadia katsomaan YouTube-videota, jossa oli 200 kysymystä kristinuskosta. Kun hän osaisi vastata kysymyksiin, hänen kääntymistarinansa olisi uskottava. Ensimmäisessä kysymyksessä piti nimetä Jeesuksen 12 opetuslasta.

– Keskeytin videon katsomisen ja kysyin itseltäni, mitä oikein teen. Katselu tuntui epäuskolta Allahia kohtaan. Tunsin pelkoa ja stressiä. Mieltäni masensi.

Lakimies kuitenkin vakuutti, että kristinuskoon ei tarvitse oikeasti kääntyä. Kyse on valkoisesta valheesta. Muhammad latasi Raamatun puhelimeensa ja alkoi opiskella sitä.

– Löysin Matteuksen evankeliumista kiinnostavia aiheita ja mitä enemmän luin, sitä kiinnostuneempi olin. Luulin aiemmin eläväni lähellä Jumalaa ja olin siitä ylpeä. Raamatun mukaan elin kaukana Jumalasta ja olin tuomittu kuolemaan, koska valehtelin, olin tekopyhä, ylpeä ja vihainen.

Seurakunta löytyi

Muhammad tutki Raamattua kolmen kuukauden ajan.

– En sanonut edes vaimolleni, että lopulta rukoilin Jeesusta. Tunnustin syntini ja uskoni häneen. Hän vastasi ihmeellisesti rukouksiini ja pääsimme perheeni kanssa Turkkiin.

Turkissa Muhammad astui elämänsä ensimmäisen kerran kirkkoon. Kuuden kuukauden kuluttua hän tunnusti uskonsa seurakunnan edessä. Hän osallistuu nyt raamatunopetukseen seurakunnassa.

– Yritin käyttää Jeesusta hyväkseni tavoitteeni saavuttamiseksi, mutta Jumala käytti tilannetta omiin tarkoituksiinsa. Hän pelasti minut ja antoi iankaikkisen elämän.

Toivoa naisille -työn koordinaattori kertoo, että seurakunta alkoi rukoilla Muhammadin vaimon puolesta, ja nyt hänkin on pyytänyt Jeesusta elämäänsä.

Turkissa kirkkoon

Myös toinen iranilaisperhe kertoo tulleensa Turkkiin tekaistuin perustein. Perheen mies alkoi käydä Turkissa kirkossa, mutta vaimo oli sitä vastaan.

– Vierailin yhden kerran kirkossa ja näin naisia ilman huntuja kättelemässä miehiä. Sitten seurakunta alkoi ylistää ja laulaa, että Jeesus on Herra, nainen kertoo.

Nainen oli järkyttynyt näkemästään ja alkoi rukoilla entistä ahkerammin islamin mukaisia rukouksia. Hän kysyi mieheltään, miksi tästä on tullut pakana. Nainen uhkasi kutsua veljensä hakemaan itsensä takaisin Iraniin, mutta ei toisaalta halunnut hajottaa perhettään.

– Rukoilin ja pyysin Allahilta apua. Näin yöllä unessa Koraanin sylissäni ja tuskani valui sen päälle. Heräsin hankalaan oloon enkä kertonut unesta kenellekään.

Uni vakuutti

Mies pyysi vaimoaan ehtoolliskirkkoon. Nainen järkyttyi uudelleen, kun hän näki seurakunnan jakavan leivän ja viinin. Hän ajatteli, että ehtoollista vietetään vain siksi, että saa luvan juoda viiniä.

– Sinä yönä Jeesus ilmestyi minulle valkeissa vaatteissa. Hän piti kauniisti hymyillen ehtoollismaljaa kädessään ja sanoi: lapseni, tämä on sinulle. Herätessäni tunsin edelleen hänen hymynsä tuoman rauhan.

Toivoa naisille -työn koordinaattori kertoo, että pariskunta opiskelee nyt Raamattua seurakunnan kanssa.

– Elämäni muuttui, uskon Jeesuksen koko olemuksellani. Rukoilen muiden puolesta, että hekin löytäisivät Jeesuksen. Jumalalla on keinot kutsua ihmisiä, nainen sanoo.

Iranissakin rukoillaan

Turkin Toivoa naisille -työ on myös suoraan yhteydessä Iraniin sosiaalisen median avulla. Iranissa on ainakin 28 Toivoa naisille -rukousryhmää, jotka saavat rukouskalenterin sosiaalisen median kautta.

– Voimme myös opettaa tietoverkkoyhteydessä Raamattua Iranin maanalaiseen kirkkoon liittyneille naisille, koordinaattori kertoo.

Kansainvälinen Toivoa naisille -rukousliike toimii noin 120 maassa. Sen kulmakiviä ovat joka kuukausi ilmestyvä rukouskalenteri ja Toivoa naisille -radio-ohjelmat, joita lähetetään 73 kielellä. Ohjelma lähetetään myös Iranissa puhuttavalla farsin kielellä. Suomessa ohjelmia ei lähetetä, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien lähettämistä 10 kielellä. Suomessa on noin 1 800 rukouskalenterin tilaajaa ja 100 rukousryhmää.

Back To Top