skip to Main Content
Varastetut Elämät -ohjelma Sai Alkunsa Revitystä Mekosta
Yvonne Knox kertoi tarinaansa punaisista mekoista kansainvälisessä Toivoa naisille -työn kokouksessa Bratislavassa syyskuun lopussa. Kuva: Liisa Heinänen.

Varastetut elämät -ohjelma sai alkunsa revitystä mekosta

Pohjoisirlantilainen Yvonne Knox pitää kädessään punaista mekkoa, joka on repeytynyt riekaleiksi. Mekon avulla hän kertoo omaa tarinaansa ja vielä suurempaa tarinaa, miten Jumala voi uudistaa tuhotun elämän.

Yvonne Knox palaa vuoteen 2011, jolloin hänen perheensä oli kutsuttu häihin. Hänen poikansa piti häissä puheen, jonka lähtökohtana oli Jeesuksen sanat Johanneksen evankeliumin luvusta 10: ”Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.”

Hänen tyttärellään oli häissä yllään mekko, jonka riekaleita Knox nyt roikottaa. Hän oli jättänyt mekon kuistille odottamaan tahran poistoa, kun perheen kultainennoutaja Simba nappasi sen ja alkoi retuuttaa sitä ympäri pihaa. Se kiersi piikkipensaan ja lopulta mekko jäi kiinni pensaaseen.

– Koira varasti ja tuhosi mekon. Raamatun kohta alkoi puhua minulle uudella tavalla. Rikkinäinen puku ohjasi minua toimimaan niiden puolesta, joiden elämä on varastettu.

Kutsu työhön vaati vastausta

Knox tapasi pari vuotta myöhemmin Toivoa naisille -työn perustajan Marli Spiekerin, joka halusi hänen aloittavan Toivoa naisille -työn kotimaassaan ja Irlannissa.

Toivoa naisille -kansainvälinen rukousliike toimii 125 maassa. Siinä on mukana yli 66 000 rukoilijaa, jotka käyttävät yhteistä rukouskalenteria. Jokaiselle päivälle on lyhyt rukous. Samalla tuodaan esille eri puolilla maailmaan asuvien naisten tilanteita, joiden puolesta rukoillaan.

Työhän liittyvät myös radio-ohjelmat, joissa käsitellään sekä naisten arkea että hengellistä ulottuvuutta. Työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa taustayhteisönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

– Kyselin Jumalan tahtoa. Halusin tietää, haluaako hän minun aloittavan. Olin juuri käynyt Afrikassa. Mietin, että siellä naiset kärsivät, mutta Pohjois-Irlantissa on hyvinvoiva yhteiskunta.

”Keskity rukoukseen”

Yvonne Knox kertoo lenkkeilleensä koiransa kanssa läheisellä vuorella.

– Tulin paikkaan, jossa oli pieni risti. Se oli naisen muistoksi, joka oli murhattu siinä paikassa. Hänen elämänsä oli varastettu. Kukkulalta näkyi kolme radio- ja tv-mastoa. Tunsin olevani elämän ja kuoleman välissä. Ymmärsin, että Irlannissakin naiset kärsivät. Hetki tuntui pyhältä. Polvistuin ja sanoin olevani valmis.

Elettiin vuotta 2014. Knox kertoi päätöksestään Marli Spiekerille, mutta ilmoitti samalla, että hänellä ei ole antaa rahaa työhön. Spiekerin vastaus oli selkeä: keskity rukoukseen. Hän halusi Knoxin aoittavan radio-ohjelmien teon ja järjesti tapaamisen TWR:n studioon, joka on Manchesterin lähellä Englannissa.

– Minulle tarjottiin hämmästyksekseni ohjelmasarjan tekoa. Tiesin heti, että sen nimeksi tulee Stolen lives, Varastetut elämät.

Knox lähti pienen nauhurin kanssa turvataloon. Hän pyysi naisia kertomaan tarinansa. Nainen saattoi puhua pahoinpitelystä, mustelmista ja siitä, että turrutti pahaa oloa alkoholilla. Toinen kertoi tulleensa hyväksikäytetyksi.

– Naisille oli uusi ajatus, että heidän elämänsä on varastettu. Koostin näistä haastatteluista ohjelmia. Sain ammattilaisen ohjelmien editoijan apua. Työstämistä oli paljon.

Riekaleiden tilalle uusi

Hän palaa kertomuksessaan taas riekaleiseen mekkoon, joka on hänen kädessään. Hän kaivaa laukustaan samanlaisen, ehjän punaisen puvun. Se ostettiin rikkinäisen tilalle.

– Mieheni kävi ostamassa tyttärelleni uuden mekon. Näen siinä kuvan elämästä. Jotain kaunista voidaan repiä rikki, mutta Jumala voi tehdä uudeksi kaiken. Vihollinen tuhoaa, mutta Jumala rakastaa. Se on hänen todellinen olemuksensa.

Back To Top