skip to Main Content
Voinko Olla Arvokas, Arabinainen Kysyy
Toivoa naisille -ohjelmien yhtenä tavoitteena on tuoda esille naisissa piileviä voimavaroja. Kuva: Maria Darii/Unsplash.

Voinko olla arvokas, arabinainen kysyy

Egyptiläinen 19-vuotias Narjis on löytänyt arabiankieliset Toivoa naisille (TN)-ohjelmat.

– Minusta olisi mukavaa tavata ihmisiä, mutta en saa lähteä kotoa ilman äitiäni. En saa opiskella. Tilannettani helpottaa, kun voin olla yhteydessä teihin. Tunnen, että te välitätte ja rakastatte minua ja Jumalakin rakastaa minua. En uskalla myöntää edes itselleni, että minäkin olen alkanut rakastaa Jeesusta.

Tämä on yksi palautteista, joita arabiankielisen Toivoa naisille -ohjelman tekijät saavat. Parhaimmillaan ohjelmat tavoittavat 85 000 kuulijaa radion, internetin ja sosiaalisen median kautta. Ohjelmia jaetaan eteenpäin ja kommentoidaan jopa 5 000 kertaa. Kaikkiin palautteisiin halutaan vastata.

– Saamme kiitosta, mutta myös vihaviestejä, joissa sanotaan, että Raamattu ei ole totta ja puheemme Jeesuksesta ovat valheellisia. Vastaamme näihinkin viesteihin vakuuttamalla Jumalan rakkaudesta, arabiankielisen TN-työn koordinaattori kertoo. Turvallisuussyistä hänen nimeään ei mainita ja myös haastateltavien nimet on muutettu.

Vuoden 2019 alussa voitiin suomalaisten tuella palkata päätoiminen työntekijä vastaamaan sosiaalisen median kautta tulevaan palautteeseen yhden ennestään työtä tehneen rinnalle. Kysymyksiä tulee myös sähköpostilla ja tekstiviesteinä.

– Hän on hyvin sitoutunut olemaan kuuntelevana korvana, vastaamaan naisten kysymyksiin ja luomaan vähitellen ystävyyssuhteita kuulijoiden kanssa, koordinaattori kertoo.

TN-työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustalla on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Sansan välityksellä suomalaiset tukevat TN-radio-ohjelmien lähettämistä 10 kielellä. Lisäksi tuetaan ihmiskaupan vastaisessa työssä käytettävää Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjaa.

Voimavarat esille

– Tavoitteemme on ohjelmien välityksellä auttaa arabimaailman yhteiskuntia kehittymään naisten ja tyttöjen kannalta parempaan suuntaan. Haluamme tarjota huippulaatuista ohjelmaa, jotta arabinaiset oppisivat tuntemaan Jeesuksen ja heidän katseensa voisi kiinnittyä häneen, koordinaattori sanoo.

Hän luettelee monen arabinaisen arkipäivän ongelmia: tiukka islamin tulkinta sallii naisen vapauden rajoittamisen ja perheväkivallan. Alueen epävakaat olot ovat lisänneet naisten seksuaalista hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa.

– Haluamme tuoda monien asiantuntijoiden avulla ohjelmissa esille naisissa piileviä voimavaroja ja mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisöönsä myönteisesti, koordinaattori sanoo.

”Kaipaan rakkautta”

Algerialainen Rema kertoo tunteneensa itsensä aina rumaksi. Hän sanoo, että kukaan mies ei koskaan vilkaissutkaan häneen. Sitten eräänä päivänä hän sai kuulla, että häntä oli kosittu perinteisellä tavalla. Se ei kuitenkaan muuttanut elämää parempaan vaan entistä huonompaan suuntaan.

– Aviomieheni sai minut inhoamaan itseäni entistä enemmän, kunnes hän otti eron ja jäin yksin kahden lapsen kanssa. Tapasin toisen miehen mutta osoittautui, että hänkin halusi vain käyttää minua hyväkseen, Rema kertoo.

Rema kuuli TN-ohjelmien jakson, jossa kuvattiin tunnetta, että seuraa omaa elämäänsä kuin sivusta pystymättä vaikuttamaan siihen.

– Kun kuuntelin ohjelmaanne, aloin kysellä, voiko joku rakastaa minua, voinko olla arvokas? En saisi olla edes yhteydessä teihin, mutta tunnen tyhjyyden sisälläni ja kaipaan rakkautta, josta kerroitte, Rema viestitti ohjelman tekijöille.

Hänelle kerrottiin Jumalan rakkaudesta, josta Raamattu puhuu ja ohjattiin osalliseksi tästä rakkaudesta. Rema vastasi tuntevansa Jeesuksen rakastavan häntä. Hän pyysi esirukousta, jotta saisi jatkaa tässä suhteessa.

Back To Top